Élő férget találtak orvosok egy ausztrál nő agyában

féreg az agyban

Döbbenetes felfedezést tettek ausztrál orvosok, írja az NDTV.

Első ízben találtak egy 8 centiméteres kerekesférget egy nő agyában, ami, miután műtéti kezeléssel eétávolították, még mindig élt és vergődött.

A The Guardian szerint a 64 éves, Új-Dél-Walesből származó nő először 2021 január végén került be a helyi kórházba, miután három héten át hasi fájdalmak és hasmenés, majd állandó száraz köhögés, láz és éjszakai izzadás kínozta.

2022-re a tünetei bővültek, feledékenység és depresszió is jelentkezett nála, így beutalót kapott egy canberrai kórházba. Ott derült ki egy MRI-vizsgálat alapján, hogy élő féreg van az agyában.

„Az idegsebészek rendszeresen foglalkoznak az agyban fellelhető fertőzésekkel, de ehhez hasonló esettel még senki sem találkozott – fejtette ki Sanjaya Senanayake, a kórház orvosa. Hozzátette, ez a féreg általában az ausztráliai Új-Dél-Wales államban honos szőnyegpithonok gyomor-bélrendszerében él.

Hogy kerülhetett a parazita a nő testébe?

Az esettel foglalkozó kutatók azt az elméletet állították fel, hogy egy piton üríthette ki a parazitát az ürülékével együtt a fűre. Feltételezésük szerint a beteg valószínűleg úgy fertőződhetett meg a féreggel, hogy érintkezésbe került a fűvel, majd a petéket átvitte az ételre vagy a konyhai eszközökre, esetleg lenyelte őket a zöldségek fogyasztása közben.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Drazen Zigic on Freepik