Nem a legmagasabb hőfokon kell mosni az ágyneműt?

ágynemű mosás hőfok

Az ágyneműk, párna és paplanhuzatok rendszeres mosása csökkenti a kórokozók és a poratkák számát, írja az EXPRESS.

Egy szakértő szerint azonban ehhez nem kell a legmelegebb mosógép programot használnunk.

Az ágyneműk baktériumokat, vírusokat és szennyeződéseket tartalmazhatnak, ami kialakulhat az izzadtságtól, a nyáltól, az elhalt bőrrészecskéktől, a bőrzsírtól és még az ételmaradéktól is.

Korábban laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy az egy hétig nem mosott párnahuzatok 17 000-szer több baktériumtelepet tartalmaztak, mint a WC-ülőkéről vett minták.

A piszkos ágyneműn való alvás bőrkiütéseket, allergiát, sőt gombás fertőzést is okozhat.

Ezt szem előtt tartva Gareth Coxall, a Terrys marketing- és kreatív igazgatója nyilatkozatot tett, milyen hőmérsékleten lehet, érdemes ágyneműt mosni”.

Gareth szerint: „Mielőtt kimossuk az ágyneműt, ne feledjük megnézni a lepedőn található címkét, ahol a gyártó ajánlást tehet, milyen hőfokot használjunk, hogy az ágynemű kiváló állapotban maradhasson.

„Mi általában a nem fehér lepedők esetében 40°C-ot ajánlunk, hogy csökkentsük a zsugorodást és a fakulás mértékét, illetve hogy ne menjen tönkre, minél tovább tartson az anyag. Mindehhez ajánljuk még a további védelmet biztosító enyhe mosószer használatát és kímélő mosóprogram alkalmazását. A fehér lepedők mosásakor azonban nagyobb hőfokot kell választanunk.”

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Paul Hanaoka on Unsplash