Átalakíthatja az építőipart az új, környezetbarát csodabeton?

csodabeton

Nemrég érdekes hírrel szolgált a sajtó. Átalakíthatja az építőipart az új, környezetbarát csodabeton, írja a The Verge.

Rick Fox korábban sportolóként és színészként vált híressé, pár éve azonban egy Partanna névre keresztelt startup céget alapított a Bahamákon, minek kapcsán nemrég egy rendkívül érdekes bejelentést tett.

Az általa gyártott betonhoz nem kell cement, ráadásul, miközben az anyag megszilárdul, még szén-dioxidot is megköt a levegőből.

A könyezetbarát technológia így, ahogy Fox kifejtette, két okból is környezetbarát.

Egyrészt a cement előállítása a globális karbonkibocsátás 8 százalékáért felelős, ami nagyon nagy mennyiség, a csodabetonnal azonban kiváltható, másrészt, ahogy már korábban kifejtésre került, a szilárdulás karbont von ki a levegőből. Mit jelent ez számokban? Egy 116 négyzetméteres épülethez felhasznált beton annyi szén-dioxidot köt meg, mint 5.200 fa egy év alatt, mely adat egy konkrét projekt, azaz egy már felépített prototípusház során keletkezett.

A gyártás során ugyanakkor más iparágak hulladékanyagai is felhasználásra kerülnek, – így például sótalanító létesítményekből és az acélgyártás során keletkező melléktermékek -, melyek előállítása ab ovo karbonkibocsátással jár, Fox azonban ezt a mennyiséget nem „számolja fel“, így a csodabetont karbonsemlegesnek tekinti.

A prototípus ház felépítését egy 29 lakóházból álló együttes átadása követi, szintén a Bahamákon.

Fox a csodabeton megvalósításának ötletét 2019-ben találta ki, amikor szomorúan tapasztalta, hogy a Dorian hurrikán micsoda pusztítást végzett a szigeten, és az újjáépítéshez mennyi (hagyományos) betonra volt szükség.

Az ötletgazda a forradalmi anyag kifejlesztését több szakemberrel, köztük vegyészekkel végezte, a cégben Foxnak van egy üzlettársa is.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik