Miért fontos a tető szigetelése?

tető szigetelés

A tető szigetelésével jelentősen mérsékelhető a hőveszteség, ezért fűtési szezonban csökkennek az energiaköltségek.

Ha szigetelésről van szó, az első kérdés mindig az, hogy hol érdemes szigetelni. Ehhez jó tudni, hogy az épület egyes részei hol és mennyi hőt veszítenek, ha nincsenek megfelelően és szakszerűen szigetelve.

A százalékos eloszlásban igen jelentős a hőveszteség szerepe: legalább 25 százaléknyi hő a régi típusú, szigeteletlen tetőn át távozik. Érdemes tehát foglalkozni a tetőszigetelés kérdésével.

Hőveszteség a tetőn át – a tető szigetelésével védhetjük ki

A meleg levegő tulajdonsága, hogy felfelé száll. Így történik ez a hideg évszakokban fűtött házak esetében is. Ráadásul a tetőn át négyzetméterre vetítve a legtöbb hő szökik el, de ugyanígy, nyáron a meleg levegő is könnyen áthatol a nem kellőképpen vagy egyáltalán nem szigetelt tetőn, és felforrósítja a házat.

Mindkét esetben pazaroljuk a drágán vett energiát, hiszen több lesz a fűtés és a hűtés költsége. A tetőszigetelés azonban a megtérülő költségek közé tartozik, nem beszélve a komfortosabb, kellemesebb lakótérről.

Ha a tetőteret beépítjük, akkor az csak megfelelő szigeteléssel válik lakhatóvá, akár a téli hidegről, akár a nyári melegről legyen szó.

Hőtechnikai előírásoknak való megfelelés

Fontos szempont, hogy a szigeteléssel jelentős rezsimegtakarítást érhetünk el, de az egyre szigorodó hőtechnikai előírások is ebbe az irányba mutatnak.

Eszerint az új építésű házakra vonatkozóan 2018-tól a nem lakott beépített tetőterek hőátbocsátási tényezője 0,17/Wm2K lehet. Erről a számról azt kell tudni, hogy minél nagyobb, annál nagyobb a hőveszteség a meleg oldalon, így természetese, minél kisebb, akár 12-14/Wm2K, annál nagyobb a fűtésköltségek megtakarítása. Egy meglévő épület önkéntes 0 energiaigényűvé alakítása esetén, csak a korszerűsített tetőre vonatkozóan ugyanez az érték az irányadó.

Könnyű belátni, hogy ha az új építésű házaknál ilyen fontos a jó hőtechnikai adottságokkal rendelkező tető, akkor a régi házak huzatos, időnként beázó tetőszerkezetét is megéri megjavítani, szigetelni.

A tetőszigetelés szerepe

Egy ház, akár új, akár régi építésűről legyen szó, hőtechnikai mutatóknak való megfelelése nem bontható részmegoldásokra. Nem elég csak a homlokzatot, csak a födémet, vagy csak a tetőt szigetelni. A szigetelt és a szigeteletlen felületek érintkezésénél, találkozásánál a hőmérséklet-különbségek miatt hőhidak alakulnak ki, ami páralecsapódáshoz vezet, ez pedig táptalaja lehet a vizesedés és a penészedés folyamatának.

Nem mindegy, hogyan szigeteljük a tetőt, mert a nem megfelelő módszer és szigetelőanyag megválasztása miatt is hőhidak alakulhatnak ki az épületekben.

Sajtóközlemény