Aranyér vagy valami más? Mit tegyünk, ha jelentkeznek a tünetek?

Egyre többen keresik fel aranyeres panaszokkal a háziorvosukat. Azonban a tünetek olyan sokfélék lehetnek, és másfajta betegséget is jelezhetnek, hogy a problémával mindenképp érdemes erre specializált szakemberhez, proktológushoz fordulni.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban aranyeresség kivizsgálásával és kezelésével is foglalkoznak, de az itteni orvosok más végbéltáji betegséget is tudnak gyógyítani. Mindenképp jelentkezzünk be egy kivizsgálásra, amennyiben székelés közben vérzést érzünk. Ez ugyanis a belső aranyér egyik jellemző tünete.

Milyen tünetek vannak még?

Az orvosok kétféle aranyeret különböztetnek meg: a külsőt és a belsőt. A tünetek eltérőek lehetnek, de ha azt tapasztaljuk, hogy gyakrabban fordul elő székrekedés, az ürítés közben fájdalmat, utána viszketést érzünk, esetleg véres csíkot is látunk a WC-papíron, akkor gyanakodhatunk aranyérre is.

A külső aranyér esetében a végbél tájékán egy duzzadt csomót is kitapinthatunk, ami jellemzően feszítő, fájó érzést is okoz. A belső aranyér esetében több stádium van. Kezdetben csak székelés után vesszük észre, hogy az aranyér “kikandikál” a testből, de vissza is húzódik, később már nekünk kell visszahelyeznünk.

Ne várjuk meg ezt: keressünk fel mihamarabb egy szakorvost, aki tudja, mi a teendő. Minél előbb cselekszünk, annál valószínűbb, hogy nem lesz szükség műtétre.

Lehetnek más betegségek is a háttérben

Az sem biztos, hogy az általunk tapasztalt tünetek aranyeresség következményei. Bélférgesség, végbélrepedés, gombás fertőzés is állhat a viszketés hátterében. Éppen ezért fontos, hogy a diagnózis felállítását és a gyógymód meghatározását szakemberre bízzuk.

Házi praktikákkal nem nagyon érdemes kísérletezni, mert előfordulhat ugyan, hogy a tünetek átmenetileg eltűnnek, de később újra visszatérhetnek. Mindig a kiváltó okokat kell keresni a gyógyulás érdekében!

Kik a veszélyeztetettek?

Tévhit, hogy csak az idősebbeket érinti a betegség. Bár a 45 év felettiek valóban veszélyeztetettebbek, de egy fiatal menedzser is szenvedhet az aranyértől. A kialakulás egyik oka ugyanis a stressz, a szorongás.

Kismamáknál is gyakori az aranyeresség, mivel a várandósság alatt megnő a hasűri nyomás, amely az aranyérként ismert visszérre hatással van. A túlsúlyosaknál, az ülő munkát végzőknél is gyakran ez vezet a betegség kialakulásához.

Mit tehetünk?

A rendszeres sportolás, az egészséges, rostokban dús táplálkozás és a napi 2-3 liternyi víz fogyasztása sokat segíthet. Ha ülőmunkát végez valaki, jól teszi, ha időközönként feláll, kicsit átmozgatja a testét. Nőknek, főleg a kismamáknak érdemes megtanulniuk az intimtornát.

A székrekedés is okozhat aranyeres panaszokat: törekedjünk a változatos étrendre, a helyes székelési szokások elsajátítására, kerüljük a fehér kenyeret, édességeket, de a túl fűszeres ételeket is. A stressz csökkentése érdekében meditáljunk, sétáljunk, jógázzunk. Inkább a megelőzésre fordítsuk a figyelmünket.

Ami lényeges: hogy mindig menjünk el kivizsgálásra, ha aranyerességre gyanakszunk, hiszen csak orvos mondhat pontos diagnózist.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)