Milyen fajta implantátumos fogpótlások választhatók anyaguk szerint?

Több módon is csoportosíthatjuk az implantátumos fogpótlásokat, például rögzítési mód alapján, ebben a cikkben azonban az alapanyagok tekintetében vizsgáljuk meg részletesen. Ez pedig mankóként szolgálhat a döntéshez, hiszen a jól informáltság jelenti mindig az első lépést a megfelelő választáshoz.

Mielőtt rátérnénk az egyes típusokra, fontos megjegyeznünk, hogy milyen sok múlik azon, hogy hol készítettetjük el fogpótlásainkat, a Halász Klinika implantátumos megoldásai méltán népszerűek, hiszen hosszú élettartamot garantálnak, több mint 30 év tapasztalattal és persze ehhez teljesülniük kell a páciens részéről is bizonyos elvárásoknak, például az ápolás, életmód terén.

Mit érdemes tudni a porcelán (fém-kerámia) és akril fogpótlásokról?

A fém-kerámia változat esetében egy fémvázra ráégetett porcelán adja a végső megjelenését, sajnos azontúl, hogy olcsó, nem igazán tudunk előnyöket felsorakoztatni. Legnagyobb hátránya, hogy allergizálhat, ugyanakkor fém esetében mindig számolni kell esztétikai korlátokkal. A porcelán sajnos hajlamos lepattogni, illetve deformitások jöhetnek létre az égetés folyamán, így például korszerű, csavarozott fogpótlásokhoz egyáltalán nem alkalmazható.

Az akril pótlások műanyagból készülnek, természetesen valamilyen fém integráció mellett, bizonyos mértékben szükség van fém komponensre is. Ennek a típusnak az előnye, hogy kedvező árú, egyszerűen javítható. Problémát jelent viszont, hogy kophat, elszíneződhet, törhet, sőt ugyanúgy allergizálhat, mint az előbb említett változat. Ráadásul mivel egy puha anyagról van szó, a fogkrémek felérdesíthetik, ezáltal pedig a fogágybetegségért felelős baktériumok könnyen megtapadhatnak rajta.

Érvek a full kerámia és cirkónium fogpótlások mellett

Nem véletlenül számítanak a leggyakrabban alkalmazott típusoknak, a Halász Klinikán leplezésmentes anatomikus cirkónium fogpótlásokat készítenek, mivel a leplezés lepattoghat és sérülékeny. Érdemes a költségesebb, ugyanakkor időtállóbb alternatíva mellett dönteni, hiszen hosszabb távra tervezünk, és mégiscsak a mosolyunkról van szó.

A cirkónium pótlások javánál titán base-eket építenek be, amelyek viszont gátat szabhatnak a későbbi módosításoknak, természetesen a legkiválóbb cirkónium alapanyagoknál elhagyható a titán base. Itt jegyeznénk meg, hogy a Procera fogpótlások számítanak a legpontosabbnak, legstrapabíróbbnak.

Mikor jöhetnek számításba a hibrid fogpótlások?

Előfordulnak olyan esetek, amelyekben extra terheléssel kell megbirkózniuk a fogpótlásoknak, például teljes fogatlanságnál. Ilyenkor jöhetnek számításba a hibrid fix változatok, amelyek általában csavarozott hidak. Előnyük, hogy szépek, esztétikusak, könnyen javíthatók, illetve ellenállóak a töréssel szemben. Ehhez legtöbbször két, különféle sajátosságokkal rendelkező full kerámia anyagot és titán részegységeket alkalmaznak.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)