Lehet hajat festeni várandósság alatt?

Sok esetben felmerül a kismamákban várandósság alatt az a kérdés, hogy lehet-e hajat festeni? Az alábbiakban igyekszünk erre választ adni. 

A terhesség alatt vagy szülés után hajhullás is jelentkezhet. Ha a probléma hosszabb időn át fennáll, érdemes a Belvárosi Orvosi Centrum szakorvosainak segítségét kérni.

Hajfestés és várandósság

Sajnos a válasz nem egyértelmű, hiszen nem állnak még rendelkezésre megfelelő klinikai vizsgálatok ebben a témában. Azonban valószínűsíthető az, hogy a hajfestékekben található alacsony dózisú, toxikus kemikáliák nem okoznak problémát a terhesség alatt. 

Ennek ellenére a köztudatban gyakran lehet találkozni azzal a tévhittel, hogy várandósan nem szabad hajat festeni. Ez felmerülhet bizonyos hajfestékekben lévő összetevők kapcsán, de azzal érdemes tisztában lenni, hogy a toxikus dózisnál jóval alacsonyabb koncentrációban vannak jelen ezek a kémiai vegyületek. 

Állatkísérletek során voltak arra példák, hogy a hajfestékekben található vegyületek fejlődési rendellenességet okoztak. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben a kísérleti állatok nagy dózisnak voltak kitéve, amelynek az emberek a hajfestés során nincsenek kitéve.

Felszívódás

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a hajfestés során nem a hajszálakon keresztül, hanem a bőrön keresztül jutnak a vérkeringésbe a káros anyagok. Mivel csak rövid ideig van kontaktusban a fejbőrrel a festék, és alacsony koncentrációban tartalmaz toxikus anyagokat, kicsi az esélye annak, hogy a magzatra káros hatással legyen.

Azonban terhességtől függetlenül is alapvető, hogy nem szabad a hajfestéket a fejbőrön hagyni az előírt időtartamon túl, továbbá gyulladt, sérült fejbőr esetén nem szabad használni hajfestéket. Csökkenthető a toxikus anyagok felszívódása, ha a tartós színezés helyett melírozásra vagy ombre vagy balayage technikával történő festésre kerül sor. 

Elengedhetetlen a kesztyű viselése a folyamat során, hiszen a toxikus anyagok a bőrön keresztül szívódnak fel. Mindemellett arra is figyelni kell, hogy jól szellőző helyiségben kell felvinni a hajfestéket, ugyanis a levegőbe párolgott anyagok irritatív reakciókat, szemviszketést, torokkaparást, akár asztmás rohamot is kiválthatnak.

Várandósan a fodrásznál

Célszerű kerülni a sötét árnyalatokat, mivel ezekben jóval több káros anyag van, mint a világosabb hajfestékekben. Mindemellett érdemes a PPD-mentes termékeket előnyben részesíteni. Az új festék vagy hajszínező használata előtt minden esetben előzetes próbát kell végezni kis bőrfelületen, mert könnyen felléphet az adott termékkel kapcsolatban érzékenység.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy várandósság alatt megváltozik a hormonháztartás, amely a hajra is kihathat. Ez azt jelenti, hogy a hajszálak textúrája és szerkezete változhat, valamint módosulhat a festékek hajba történő beépülése. Könnyen előfordulhat, hogy a korábban bevált hajfesték terhesség alatt nem a megszokott színárnyalatot eredményezi.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)