A kiváló koktélok eredetének története

Ki ne ismerné a Martinit, a Margaritát vagy a Manhattant? Azonban csak kevesen hallották a koktélok eredettörténetét. Hogyan kapcsolódik Winston Churchillhez a Manhattan? Carlos Herrera alkotta meg az első Margaritát? Mi köze van a gin toniknak a maláriához? A cikkből kiderül!

A koktélokat a brit puncsok inspirálták, és 1806-ban határozták meg, hogy mi az a koktél: olyan ital, amely bármilyen cukorból, vízből és bitterből álló serkentő hatású likőrből áll. Ekkor lépett a képbe Jerry Thomas csapos, aki a készítést igazán magas szintre emelte. Az iDrinks szeszes ital kínálatában mindent megtalálunk, ami csak kellhet!

Megnövekedett a lehetőségek száma

Később megjelent a jég is ezen a területen, és mindent megváltoztatott, a lehetőségek száma jelentősen megnövekedett. Később a szesztilalom nem tett jót az iparnak, jó néhány tehetséges csapos külföldön folytatta tovább a mesterségét. 

Majd a világháborúk meglepő módon hozzájárultak a koktélkultúra fellendüléséhez. Napjainkban újabb és újabb kiváló változatok kerülnek ki a virtuóz mesterek kezei közül.

Martini, gin tonik

A Martini a gin és a száraz vermut keveréke, az eredete nem egyértelmű. Az egyik verzió szerint ez a Martinez nevű koktél szárazabb változata. A másik nézet szerint a kaliforniai Martinezről kapta a nevét, amely az ital szülőhelye. Van egy másik elképzelés is, miszerint a név a vermutot exportáló Martini & Rossi olasz cégtől származik. Lehet, hogy egy másik legenda igaz, miszerint Martini di Arma di Taggiaról, a New Yorki Knickerbocker Hotel csaposáról nevezték el, mert ő készítette.

A gin tonik eredete a gyógyításhoz kapcsolódik. A brit gyarmatbirodalom megállíthatatlanul tört előre Indiában, de a malária tizedelte a katonáikat. A harcosok kinint tartalmazó tonikos vízzel próbáltak védekezni, azonban rettenetes íze volt. Ezért ginnel keverték a tonikot és a kinint, így jött létre a gin tonik.

Manhattan, Margarita

A Manhattan eredete az 1860-as évek bárkultúrájához vezethető vissza. A legenda szerint Jeanne Churchill, Winston Churchill édesanyja eseményt rendezett 1874-ben a Manhattan Clubban, hogy megünnepeljék Samuel J. Tilden kormányzóválasztáson aratott győzelmét. Erre az alkalomra egy csapos új koktélt készített, amit a klub tiszteletére Manhattennek neveztek el.

Egy mítosz szerint a Margaritát egy érzéki szépségű, válogatós, minden italra allergiás táncosnő miatt alkotta meg Carlos Herrera, aki egy igazi koktélművészként dolgozott. Marjorie King minden alkoholra allergiás volt, kivéve a tequilát. A szakma fenegyereke az italt Margaritának nevezte el Marjorie tiszteletére.

Egy másik legenda szerint egy mexikói bártender Daisyt készített, de véletlenül tequilát öntött a pohárba. Óriási sikert aratott a végeredmény, és Margaritának nevezték el. Sokan pedig úgy vélik, hogy a texasi társasági élet népszerű alakja, Margaret Sames keverte az első Margaritát 1948-ban. A koktélokhoz különleges italok szerezhetőek be az iDrinks oldalán.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)