A karikagyűrű jelentése

Az polgári és egyházi esküvő elengedhetetlen kelléke a karikagyűrű. A szerelmesek ezzel a páros ékszerrel pecsételik meg fogadalmukat és szerelmüket. Fontos és megható pillanat, amikor a ceremónia során egymás ujjára húzzák a karikagyűrűket.

Ezeknek a különleges ékszereknek a jelentése és története gazdagabb, mint ahogy a köztudatban van. Ha szeretnél róluk többet tudni, olvasd el cikkünket a karikagyűrűkkel kapcsolatban!

Honnan ered a karikagyűrű?

Meglepő, de a mai karikagyűrű elődje Krisztus előtt 3000-ben jelent meg. Az első szerelmes, aki gyűrűt adott választottjának, a hagyomány szerint egy fáraó volt. Maga a szimbólum is innen ered. A kör a hieroglifákban az örökkévalóságra utal.

A karikagyűrű útja

A karikagyűrű nagy utat tett meg, míg igazán kialakult a mai formája és jelentése. Évszázadokon át vált elfogadottá és fontossá az emberek életében.

A rómaiak

Nagy Sándor egyiptomi hódításai Európába is elhozták a karikagyűrű hírét. Jelentése viszont nem igazán a szerelmet, hanem a birtokviszonyt fejezte ki Rómában. A feleség ugyanis a férj tulajdonát képezte.

Anyagát tekintve ekkor még nem volt igazán értékes ékszer. A következőkből készült:

  • kender
  • bőr
  • csont vagy elefántcsont
  • vas

Értékes és népszerű karikagyűrűk

A III. századtól aranyat és ezüstöt használtak a gyűrűkészítéshez. Ekkor kezdett el terjedni a gyűrű viselése. Eleinte csak a pár női tagja hordta, később a férjek körében is szokássá vált. XIII. században pedig a keresztény házasságkötés szertartásába is bekerült. Jelentése a hűség és az örök szerelem lett. A XVIII. században pedig különvált a jegyesajándékba szánt gyűrű és a szertartáshoz használt karikagyűrű.

A karikagyűrű mai jelentése

Napjainkban a karikagyűrű a kölcsönös és örök szerelem, valamint a végtelen kitartás jelképe. Viselése az egymás melletti elköteleződést is szimbolizálja az érzelmek mellett.

Az elmúlt évtizedekben minden pár igyekszik egyediséget csempészni karikagyűrűibe. Sokan nem teljesen egyforma, de egymáshoz stílusban illeszkedő gyűrű választanak. Ezáltal az ékszer utal a kapcsolat különleges mivoltára, valamint két egyéniség egymásra találására és összehangolódására is. A különlegesebb darabok természetesen több utánajárást igényelnek, de webáruházakban nagyobb a választék. A házasulandók örömére például különlegesen szép karikagyűrűk a Brillancy webáruházból is vásárolhatók.

Összegezve: A karikagyűrű jelentése már az ókori egyiptomiaknál elkezdett formát ölteni. A lényeg az évszázadok alatt is megmaradt: a karikagyűrű az örök szerelem szimbóluma. Manapság a párok igyekeznek egyedi ékszert választani, mely kapcsolatuk különlegességére utal.