Téliesítsd magad téli sportoláshoz!

Nyáron belekezdtél a sportolásba? Ez remek, csakhogy megjött a hideg, az eső, néha a hó is leesik, így muszáj néhány változtatást eszközölnöd, hogy télállóvá tedd a ruházatodat. Nem mindegy, hogy milyen cipőt, milyen zoknit veszel fel, de az sem, hogy mennyire rétegesen öltözködsz. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan téliesítheted magad a hidegben történő futáshoz. 

Futás esőben és hóban

Talán Te is tisztában vagy vele, hogy a legegyszerűbben és legolcsóbban elérhető sportolási forma a futás. Ehhez nem kell más csak egy jó cipő és már mehet is az utadra. Nyáron ez valóban így van, azonban ahogy beköszönt az ősz, muszáj lesz bevásárolni párat a Merino féle gyapjú ruhákból, amelyek még legzordabb téli napon is melegen tartanak. Idővel muszáj lesz megóvnod az ízületeket attól, hogy megfázzanak, hiszen sokkal nagyobb a sérülés és a betegség esélye, ha nem megfelelően vagy felöltözve. 

Ha tehát kezd didergőssé válni az időjárás, akkor télkompatibilis ruhákat kell felvenned, amik megóvnak a hidegben, az esőben, a ködben és a hóban egyaránt. Szerencsére a Brubeck sportruha ára nem túl magas, így kezdőként lehetőséged van megvenni a legfontosabb kellékeket. 

Réteges és időjárásnak megfelelő öltözék

A legfontosabb, hogy amikor hidegben kezdesz el edzeni, futni vagy biciklizni, akkor mindenképpen rétegesen öltözködj, lehetőleg az időjárásnak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy alulra vegyél fel olyan rétegeket, amelyek nem szívják magukba az izzadságot, illetve elvezetik azt a bőrödről. Erre jöhet egy meleg, ámde lélegző anyagból készült felső, aminek köszönhetően nem fogsz fázni. 

Alulra egy téli futónadrágra vagy kerékpáros nadrágra lesz szükséged. Másik megoldás, hogy a nyári fölé veszel egy másikat, ami átmenetileg tökéletes megoldás, ha nincs kéznél vastagabb nadrág. 

Így öltözködj, ha esik és fúj a szél!

Amennyiben esik az eső, hull a hó, esetleg szél van, ne engedd, hogy gátat szabjon neked, irány a szabad, ilyenkor is lehet sportolni. Egyszerűen vegyél fel esőkabátot, esetleg egy béleletlen széldzsekit és már mehet is az utadra. Ne feledkezz meg a nyakadról, a füledről és a fejedről sem. Utóbbi különösen fontos, hiszen a hőleadás nagy része itt történik, így sapka nélkül biztosan fázni fogsz a téli időszakban. 

Plusz tipp: novembertől februárig valószínűleg munka előtt vagy után lesz időd sportolni, amikor már sötét van. Mindenképpen szerezz be magadnak valamilyen fényvisszaverős ruhát vagy kiegészítőt, aminek köszönhetően kisebb az esély, hogy esetleg baleset ér. 

Összegezve

Télen sem kell egész álló nap és héten pihenni, nyugodtan kimehetsz a szabadba sportolni. Csak arra figyelj, hogy lehetőleg megfelelő rétegű ruhában és fényvisszaverős öltözékben indulj útnak.