Rekonstruálták, milyen parfümöt használhatott Kleopátra

Kleopátra mendesi parfüm

A Hawaii Egyetem tudósai, Robert Littman és Jay Silverstein még 2012-ben bukkant egy ókori parfümgyár maradványaira, írja a smithsonianmag.com.

A Mendes mellett fellelt maradványok közt a tudósok illatanyagokat, pontosabban beszáradt illatanyagokat találtak, így elkezdve azokat analizálni, következtetést kezdtek el levonni a tekintetben, milyen illatanyagokat használtak leginkább az ókori egyiptomiak, köztük feltehetően VII. Kleopátra is.

A rekonstruált parfüm

Jason Daley, a kutatás egyik tudósa szerint a rekonstruált parfüm datolyaolajat, mirhát, fahéjat és fenyőgyantát tartalmazott, ezek lehettek az összetevői az eredeti illatanyagnak is.

Mint kiderült, az ókorból fennmaradt feljegyzések a parfümöt mendesi parfümként emlegetik, ami nagy népszerűségnek örvendett az óegyiptomiak körében, így Kleopátra is használhatta.

A mendesi illatanyagot egyébként a Chanel No. 5 klasszikus megfelelőjének tekintik a szakemberek, bár az ókori változat alkotóelemei ma sem ismertek teljesen, így a tudósoknak lesz még munkájuk, ha az emberiség teljesen meg szeretné ismerni az autentikus receptet.

A kép csak illusztráció, forrás: DIY Team képe a Pixabay -en.