3 országban is betiltották a csipkebugyit

Köztudott, hogy a pamut alsónemű a legjobb választás, ha egészségesen szeretnénk élni.

Sokan azonban a divat kedvéért figyelmen kívül hagyják ezt a tanácsot, és csipkéből vagy szaténból készült bugyikat választanak.

Mégis, három ország, Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán 2014-ben gyakorlatilag betiltotta a csipkés bugyikat, hisz úgy gondolják, a pamutbélés nélküli csipke alsóneműk nem higiénikusak és veszélyt jelentenek az egészségre. A tiltások ellenállást váltottak ki, mivel a nők fenntartották a jogot, hogy maguk választhassák meg a fehérneműjüket, írja a Yahoo.

Hogy a végére járjunk annak, a csipkés bugyik vajon annyira károsak-e számunkra, olyan orvosokat kérdeztünk meg, akik a hüvely egészségére szakosodtak.

Egyébként mi a baj a pamuttal?

A pamut alsónemű gyakran a legkényelmesebb választás, hisz a viselésének vannak egészségügyi előnyei is, mondta Dr. Jennifer Angler urogynecológus, az „A Woman’s Guide to Her Pelvic Floor” című könyv társszerzője.

„A pamutot tartják a bugyik „arany standardjának”, ha arról van szó, hogy elvezeti a nedvességet, és tisztán és frissen tartja a hüvelyi területet“, fejtette ki.

„Az ok, amiért oly sok orvos pamut bugyit, vagy legalábbis pamut ágyékkötőt ajánl, az az, hogy a pamut nagyon gyengéd, nedvszívó és lélegző anyag” – tette hozzá Dr. Victoria Scott urogynecológus, Angler egyik társszerzője. A szintetikus anyagok, mint a spandex és a nejlon, csapdába ejthetik a nedvességet és a hőt. Ez „ideális környezetet teremt a baktériumok és az élesztőgombák számára, hogy növekedjenek és fertőzést okozzanak” – mondta el Scott. Ráadásul mivel a pamut „gyengéd anyag”, kevésbé valószínű, hogy „szeméremtest-irritációt okoz”, ami kellemetlen és fájdalmas lehet – tette hozzá.

Azoknak, akik bizonyos egészségügyi állapotokkal küzdenek, legtöbbször ragaszkodniuk kell a pamutból készült alsónemű viseléséhez. „Ha hajlamos az élesztőgomba-fertőzésekre, bakteriális vaginózisra vagy húgyúti fertőzésekre, a pamutból készült ágyékrészű bugyik csökkenthetik a fertőzések kialakulásának kockázatát” – mondta Scott. Emellett azok, akik hüvelyszárazsággal vagy szeméremtest-irritációval, illetve fájdalommal küzdenek, úgy találhatják, hogy a pamut résszel ellátott bugyik segíthetnek kényelmesebbé tenni a viseletüket.

Greves hozzáteszi, hogy a cukorbetegeknél vagy a várandósoknál nagyobb a kockázata az élesztőgomba-fertőzések kialakulásának, és az egészség megőrzése érdekében ragaszkodniuk kell a pamutbéléshez.

Ez is érdekelheti:

Hónapok óta nem borotválja testszőrzetét egy nő – Videó!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jerzy Górecki képe a Pixabay -en.