Mire figyeljek fűnyíró traktor vásárlásakor?

fűnyírás traktor

Ha nagy területen kell füvet nyírnod, akkor a fűnyíró traktor lehet a legjobb választás számodra. Nagy kertek, ipari parkok, focipályák karbantartásának tökéletes eszköze egy fűnyíró traktor.

De milyen szempontokat vegyél figyelembe, mielőtt megveszed a kerted új kedvencét?

Összegyűjtöttük a Szerszámkell.hu segítségével az 5 legfontosabb dolgot, amit érdemes végiggondolnod!

1. Teljesítmény és vágási szélesség és a lenyírandó terület nagysága

Fontolóra kell venned, milyen nagy területet szeretnél vele kezelni. Minél nagyobb a terület, annál erősebb és nagyobb teljesítményű gépre lesz szükséged. Kisebb kertekhez elegendő lehet egy kisebb teljesítményű traktor, míg nagyobb területekhez erősebb modellt kell választanod.

Vágási szélesség: A vágási szélesség meghatározza, hány centimétert vág le a traktor egy menetben. Ne felejtsd el figyelembe venni a kerted méretét, hogy hatékony legyen a munka. Nagyobb vágási szélességű traktorral gyorsabban végzel a fűnyírással.

Általános irányvonalak alapján az alábbiak szerint lehet meghatározni, hogy mekkora vágási méret hány négyzetméteres területhez lehet megfelelő:

30-60 cm vágási szélesség: Ezek a kisebb vágási szélességű traktorok általában 1000-2000 négyzetméteres terület kezelésére alkalmasak. Ide tartozhatnak a kompakt traktorok és a kisebb fűnyíró traktorok, amelyek kisebb kertekben vagy udvarokban dolgoznak hatékonyan.

60-100 cm vágási szélesség: A közepes méretű traktorokkal már 2000-4000 négyzetméteres területeket is könnyedén le lehet nyírni. Ezek a traktorok általában erősebb motorral rendelkeznek, és alkalmasak közepes méretű kertek vagy kisebb mezőgazdasági területek gondozására.

100 cm feletti vágási szélesség: Nagy vágási szélességű traktorokkal, amelyek 100 cm felett nyírnak le egyszerre, már nagyobb területek kezelhetők. Ezek a gépek alkalmasak akár 4000 négyzetmétertől kezdve egészen nagy kertek, parkok, vagy mezőgazdasági területek gondozására.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános irányvonalak, és a választás során további tényezőket is figyelembe kell venni, például a terület domborzatát, a fű állapotát, és a saját kényelmi preferenciákat. A gép teljesítménye, motorja és vezetői tulajdonságai is befolyásolják a vágási méret optimális értékét. A legjobb, ha a traktorok leírásában vagy a gyártó oldalán konzultálsz a megfelelő típus kiválasztásához a saját területedhez.

Az összetett karbantartás és tartósság szempontja nagyon fontos, ha hosszú távon megbízhatóan szeretnéd használni a fűnyíró traktorodat, különösen akkor, ha azt rendszeresen használják közterület felügyelők vagy park gondozók. Az alábbiakban részletesebben ismertetem ezt a szempontot, és megadom, hogy milyen gyakran javasolt általános karbantartást végezni egy átlagos traktoron:

2. Tartósság és karbantartási műveletek szükségessége

Amikor fűnyíró traktort vásárolsz, fontos olyan márkát és modellt választani, amely hosszú távon is megbízható. Itt néhány további szempont, amelyekre figyelni kell:

Milyen márkájú a gép?

Keress olyan gyártót, amely jó garanciát kínál a traktorokra. A hosszabb garancia időszak azt mutatja, hogy a gyártó magabiztos a terméke minőségében. Ha a traktor meghibásodik a garanciális időszakon belül, akkor ingyenesen vagy alacsony költségen javítható vagy cserélhető. A legnépszerűbb márkák közé tartozik például az AGT, az Al-ko, a Hecht, a Makita, a Riwall, ezekhez értelemszerűen az alkatrészellátás is jobban megoldott. Győződj meg róla, hogy a választott márkának és modellnek könnyen elérhetőek az alkatrészei. A traktorokat idővel lehet, hogy szükség lesz alkatrészcsere, például kerekek, szíjak, szűrők stb. Ezen alkatrészek könnyű beszerzése javítja a karbantartás és a javítás lehetőségét.

A rendszeres karbantartás a titok

Ahhoz, hogy a traktor hosszú élettartammal rendelkezzen és megbízhatóan működjön, rendszeres karbantartásra van szükség. Ezt magában foglalja az olajcserét, a légszűrő cseréjét, a fogaskerekek kenését és egyéb alkatrészek ellenőrzését. Az átlagos traktorok esetében évente legalább egyszer vagy az üzemórák számától függően gyakrabban kell elvégezni az általános karbantartást. Park karbantartásra, sportpályák, közterületek folyamatos nyírására használt fűnyírók esetében ez sűrűbb is lehet természetesen.

Szakember kezében biztonságban van a gép

A mindennapi használat során is érdemes a kezelőt kiképezni, hogy megfelelően tudja használni a gépet, illetve egy sok százezres/millió forintos gépet érdemes szakembernek is átnéznie időről-időre, hogy felismerhesse a kezdődő motorhibákat, illetve idejében cserélhesse a szükséges alkatrészeket, ezzel megelőzhesse a nagyobb gondot.

3. Kényelmi és kiegészítő funkciók

A fűnyíró traktorokra számos plusz és kényelmi funkció létezik, amelyek a munkát könnyebbé és kényelmesebbé teszik. Ezek a funkciók függnek a gyártótól és a modelltől, de néhány közülük közös lehetőség a traktorokon:

Kényelmes ülés: A kényelmes ülés a hosszabb munka során rendkívül fontos. Sok traktor ergonomikus üléssel rendelkezik, amely csökkenti a hát- és derékfájdalmakat. Tompítják a motor rezgését ezáltal hosszú órákon keresztül komfortosabban tudod használni a szerkezetet.

Több fajta vágási megoldás: Egyes gépeknél egy gombnyomással változtathatod a vágási magasságot, hogy a területhez és a növényzethez jobban tudj alkalmazkodni. Oldalkidobós, vagy hátsó fűgyűjtő kosaras megoldás kell? Mindkettő megoldható! Hatalmas fűgyűjtő tartály segítségével gyorsan és sokáig tudsz dolgozni, nem kell állandóan megállni kiüríteni azt.

Könnyű kezelhetőség: Automata váltó, kényelmes szervókormány, hogy gyerekjáték legyen a traktor üzemeltetése.

Ez természetesen csak a felszín, a nagyon drága, high-tech modellek még ettől is messzebb mennek, azonban a hétköznapi használatra tervezett darabok is számtalan olyan elemmel vannak ma már szerelve, amelyek segítségével élmény a munka velük.

A legnépszerűbb márkák közé tartozik például a Husqvarna, az Al-ko, a Hecht, a McCulloch és az MTD.

A Szerszámkell.hu weboldalán számtalan fűnyíró traktor vár, amelyek közül válogathatsz!

Sajtóközlemény

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by pixmike – pexels