Milyen szőnyeg típusok léteznek?

A szőnyegek ma már nem csak funkcionális kiegészítői otthonainknak, hanem dizájn elemként fel is dobják, sőt meg is határozhatják otthonunk megjelenését. Emiatt nem véletlen, hogy ma már számos szőnyegfajtával találkozhatunk, amik között olykor igen nehéz is lehet a választás. Az alábbiakban ezért összegyűjtöttük milyen szőnyeg típusok léteznek.

Főbb szőnyegtípusok

Az ideális szőnyeg megtalálásában a legnagyobb nehézséget az okozhatja, hogy ma már számos eltérő kinézetű és tulajdonságú szőnyegtípus közül választhatunk. Ezek egy része puha, de cserébe sokkal kényesebb, míg mások ellenállóbbak a szennyeződéseknek, de cserébe kisebb komfortérzetet nyújtanak. Emiatt az egyik fő ismérv egy szőnyeg kiválasztásakor, hogy melyik helyiségbe is szánjuk.

Alapvetően az alábbi típusokat különböztethetjük meg szőnyegek terén:

 • bejárati szőnyeg
 • kültéri szőnyeg
 • klasszikus szőnyeg
 • natúr szőnyeg
 • modern szőnyeg
 • padlószőnyeg
 • shaggy szőnyeg

Bejárati szőnyeg

A bejárati szőnyegeket a szőnyeg kategóriákon belül egy speciális típusnak tekinthetjük, hiszen itt egyaránt fontos:

 • a funkció,
 • a strapabíróság,
 • a kinézet.

Nem véletlen, hogy kifejezetten hosszú élettartamú darabokkal találkozhatunk ebben a kategóriában, ahol a gumi, és a kókuszrost is gyakori, mint alapanyag, a tartós kivitelek esetében.

Kültéri szőnyegek

A kültéri szőnyegek roppant strapabíró anyagból készülnek így ellenállva az esetleges hőmérsékleti és időjárási behatásoknak is. Az ilyen típusú szőnyegek kifejezetten jól mutatnak erkélyeken, verandákon, ahol így a kinti szabadlevegőn sem kell nélkülöznünk a kellemes szőnyegek tapintásának érzését.

szonyegek1

Klasszikus szőnyegek

A klasszikus szőnyegek között megtalálhatunk kézzel készített manufaktúrákból és géppel készített modernebb dizájner darabokat is. A legismertebb szőnyegek klasszikus stílusban természetesen az úgynevezett perzsa szőnyegek, amik hagyományos mintázata ma már ugyan retronak hathat, de éppen emiatt éli reneszánszát ez a szőnyegtípus is.

Natúr szőnyegek

A natúr szőnyegek közel állnak a klasszikus szőnyegekhez, de a klasszikus szőnyegek alatt gyakrabban értünk mintás kivitelt. Ezzel szemben a natúr szőnyegek esetében általában egyetlen szín dominál, amit esetleg kiegészíthet néhány másodlagos szín is.

A natúr szőnyegeket leginkább folyosókon, illetve a konyhában érdemes használni, hiszen ezek a típusok:

 • roppant strapabíróak és
 • könnyen tisztíthatók.

Modern szőnyegek

A modern szőnyegek esetében egyaránt beszélhetünk egyszínű és mintás szőnyegekről is.

Előbbiek a minimalista stílusú otthonokba lehetnek ideális választások. Tisztításuk ráadásul nem igényel szaktudást, hiszen strapabíró szőnyegekről beszélhetünk, amik a porszívózást is jól bírják, függetlenül attól, hogy gyapjúból, poliészterből, viszkózból készülnek.

A mintás modern szőnyegek a minimalista stílustól fogva egészen az egyedi stílusos otthonokig bárhol megállják a helyüket.

Padlószőnyeg

A padlószőnyegek kiválóan alkalmasak arra, hogy egy komplett helyiséget bevonjunk szőnyeganyaggal. Esetükben kevésbé a kényelem és a puhaság a jellemző, sokkal inkább a hosszú élettartam, valamint a könnyű tisztíthatóság.

Shaggy szőnyeg

A shaggy szőnyegek esetében mindenki a bolyhos, puha, hosszúszálú szőnyegekre asszociál. Ezek a szőnyegek különlegesen hosszú szálaikkal roppant puha felülettel rendelkeznek, aminek köszönhetően a hálószobák és nappalik kedvelt kiegészítői.

Sokan a nehézkes tisztítástól tartva nem mernek ilyen szőnyegeket vásárolni, emiatt azonban felesleges aggódni. Bár a rendszeres porszívózás takarítást nem tolerálják jól, de a por kirázása, valamint a foltok szőnyegtisztítóval való eltávolítása megoldást nyújthat a legtöbb szennyeződésre.

Összegezve:

A szőnyegek esetében tehát számos típust megkülönböztethetünk, melyek mindegyikének megvan a maga ideális helye az otthonunkban. A választást emiatt mindenképp érdemes megfontolni, hiszen nem csak otthonunk összképe, de szőnyegünk élettartama is múlhat azon, hová, milyen típust szerzünk be.