Milyen kerék típusok léteznek?

Az ipari területeken állandóan felmerül a kérdés, hogy miként tehetnék még hatékonyabbá a szállítást, valamint a különböző munkafolyamatok során is felmerülő logisztikai feladatokat. Ennek egyik ideális megoldása, ha minőségi kerekeket és görgőket alkalmaznak az érintett területeken. Ehhez persze mindenképp érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen kerék típusok is léteznek és melyik, milyen jellemzőkkel bírhat.

Ipari kerekek típusai

Legyen szó bármilyen ipari szegmensről is az elvárt követelmények nagyon magasak és változók lehetnek, de amennyiben minőségi és persze megbízható gyártóktól származó ipari kerekeket alkalmazunk, akkor azzal jelentősen csökkenthetjük a fennakadások számát is a napi tevékenységek során.

A mai széles kínálatnak hála ma már mindenre megtalálhatjuk az ideális megoldást, hiszen a gyártók több szempontot is figyelembe vesznek kínálatuk kialakításakor, hogy így minden feladatra megtalálhassuk az ideális megoldást. A különböző méretű és teherbírású ipari kerekeken túl, speciális feladatokra készített ipari kerekkel is találkozhatunk. Ennek köszönhetően az alábbi ipari kerék típusokkal találkozhatunk

  • kis teherbírású kerekek
  • közepes teherbírású kerekek,
  • nagy teherbírású kerekek,
  • intézményi kerekek,
  • szintetikus ipari kerekek,
  • bútor és székgörgők,
  • hőálló kerekek,
  • orvosi görgők,
  • kapu görgők.

Kis teherbírású kerekek

A kis teherbírású görgők széleskörűen felhasználhatók több területen is. Az ilyen típusú ipari kerekek 50 kg-tól 250 kg-ig terjedő teherbíró képességgel rendelkezhetnek, így akár irodai, vagy kisebb ipari feladatokra is alkalmasak lehetnek.

Közepes teherbírású kerekek

A 160 kg és 600 kg közötti teherbírással rendelkező kerekek esetében a felhasználási területtől függően találkozhatunk egy- és kétsoros kerekekkel, ráadásul szintetikus kerekek, rugalmas futófelületű természetes gumis és termoplasztikus futófelületű típusok is elérhetők bárki számára.

Nagy teherbírású kerekek

A nagy teherbírású ipari kerekek és görgők általánosságban 2-től, akár a 25 tonnáig is terhelhetőek. Természetesen utóbbiakat kifejezetten nagy odafigyeléssel és a legjobb gyártási eljárással készítik, hogy az iapri feladatokra alkalmassá válhassanak.

Intézményi kerekek

Az intézményi területre szánt görgők esetén mindig a tartós használat az elsődleges szempont. Ehhez akár olyan típust is találhatunk, melynek tengelyét a szennyeződések elleni védelemmel látják el, így akár szőnyegen való szállítás sem okozhat problémát.

Szintetikus ipari kerekek

Az úgynevezett szintetikus ipari kerekek általában poliamidból készülnek, amely egy rendkívül ellenálló és széles hőmérsékleti tartományban használható anyag. Ennek köszönhetően a szintetikus anyagból készült kerekek nem deformálódnak, gördülésük ugyanakkor csendes és kis ellenállású.

Bútor és székgörgők

Az egyszerű bútorgörgők irodák, kirakatok, de akár egy egyszerű TV állvány mozgatására is alkalmasak lehetnek. A legelterjedtebb bútorgörgő típusok az úgynevezett ikerkerekekből álló bútorgörgők, melyek kiváló vezetési tulajdonságokkal rendelkeznek, de hosszú élettartammal és megfelelő teherbírással is rendelkeznek.

A bútorgörgők egyik speciális altípusának tekinthetjük a székgörgőket, melyek között találhatunk kifejezetten parkettára, vagy épp szőnyegre tervezett típusokat is. Ezért székgörgő vásárlásakor mindenképp érdemes felmérni, hogy az adott helyiségbe milyen típus is jelenthet optimális megoldást.

Hőálló kerekek

Kifejezetten speciális területnek számít a sütőipar, ahol az ipari kerekek speciális feladatokat ellátó termékek. Az ilyen típusú kerekek többnyire pár száz kilógrammig terhelhetők, miközben akár estrém magas hőmérsékleten 40 °C és 300 °C közötti tartományban is igénybe vehetők.

Orvosi görgők

Az orvosi görgők esetében egyrészt fontos a tartósság, de emellett a csendes gördülés és a magas fordulási képesség is elvárás. Emiatt nylon, termoplasztikus és antisztatikus görgőkkel is találkozhatunk, ami a kórházi munka gördülékenyebbé tételéhez járulhat hozzá jelentősmértékben.

Kapu kerekek

Végül érdemes pár szót szólni a kapu görgőkről is, melyek ahogy nevük is mutatja a különböző típusú kapuk mozgatásában nyújthatnak hathatós segítséget. Ilyen téren többek között megkülönböztethetünk tolókapu- és úszókapu görgőt is. Természetesen ilyen görgő vásárláskor az elsődleges szempont maga a kapu típusa, amihez passzolnia kell a görgő típusának is.

Összegezve:

A fent említett felsorolás a kerék és görgő típusok közül a leggyakrabban használt, valamint a speciális területekre kialakított típusokat taglalta. Ezen felül ugyanakkor számos egyedi megoldással is találkozhatunk, emiatt pedig mindenképp érdemes alaposan utánajárni, hogy számunkra milyen ipari kerék, vagy görgő lehet az ideális választás.