Milyen anyagból készül a legjobb ágynemű?

A napközbeni kellemes közérzet és aktív életstílus záloga a nyugodt alvás. Ezért célszerű az éjszakai pihenéshez megfelelő körülményeket teremteni. Nem mindegy a szoba fekvése, a hőmérséklet, a fekvőhely, és még az ágyneműhuzat anyaga sem. Sokan ez utóbbira nem is fordítanak figyelmet, hiszen csak szín és minta alapján vásárolnak. Cikkünkben szeretnénk az ágynemű anyag fontosságát kiemelni, valamint segíteni a legjobb típus kiválasztásában.

Ágyneműk anyaga és szövése

Elsőként érdemes szót ejteni arról, mi a különbség az ágyneműhuzat anyaga és szövése között. Egy dolog ugyanis, hogy milyen anyagból (pl. pamutból vagy selyemből) készül az ágynemű, s egy másik, hogy milyen szövéssel (pl. vászon, flanel). A két kategóriát sokan összekeverik, ezért jönnek zavarba a boltokban.

Gyakori ágynemű anyagok

Nézzük először azokat az anyagokat s tulajdonságaikat, melyekből legtöbbször készül ágynemű!

  • Pamut: strapabíró anyag, mely jól szellőzik. Kiváló nedvszívó tulajdonsága is, emellett könnyen tisztítható.
  • Selyem: elegáns, ráadásul lágy és puha anyag. Nemcsak könnyű, de jó hőszigetelő és légáteresztő. További előnye, hogy hipoallergén.
  • Len: egyre inkább jön újra divatba ez a klasszikus anyag, mely nyáron hűt, télen melegít. Könnyű és jó légáteresztő, ám kimondottan nehéz vasalni.
  • Microfiber (mikroszálas poliészter): a pamuttal megegyező érzést biztosít, tehát sokkal több, mint egy egyszerű műszálas anyag. Karbantartása egyszerű, de vasalni tilos.

Ágynemű szövés típusok

A szövés is nagyban meghatározza, milyen élmény lesz az ágyneműben aludni. A legtöbbször a következő fajtákkal találkozhatunk:

  • Vászonszövés: ezt a típust lazább szálak jellemzik. Ebből következik, hogy sajnos nehezebb vasalni, mert a szálak könnyebben elmozdulnak az anyagban.
  • Damasztszövés: A hagyományos ágyneműhuzatokra jellemző. Durvább, de tartós szövet. Emiatt sok szálloda ezt használja.
  • Pamutszatén: szatén szövésű pamut lágyabb a damasztnál. Vasalni könnyű, nem gyűrődik.
  • Pamut flanel: hűvösebb időszakra, őszi vagy téli éjszakákra flanel ágyneműhuzatot tökéletes. Szövése során puha bolyhok keletkeznek, így nagyobb hőérzetet biztosít.
  • Pamut krepp: akik vasalni nem szeretnek, azoknak ajánlott ez a szövés. Mosni könnyű, s nem gyűrődik.

Kinek milyen ágynemű anyag a legjobb?

Könnyű elveszni a fent bemutatott különféle anyag- és szövésfajták között. Cikkünkben csak előnyös típusokat mutatunk be, így mondhatjuk, hogy egy átlagember számára a fentiek közül bármelyik megfelel. Érdemes kipróbálni, melyik anyagban alszunk szívesebben, mennyire kellemes a hőérzet, és melyik típus megjelenése tetszik legjobban. A gyermekek és az érzékeny bőrűek esetében azonban jobban meg kell fontolni a választást.

Legjobb ágynemű anyag gyerekeknek

Amennyiben gyermek ágyneműt keresünk, például egy ovis ágynemű webáruház kínálata lehet irányadó. Általánosságban elmondható, hogy gyerekeknek a pamut ágyneműhuzat javasolt, hiszen jó nedvszívó és légáteresztő. Szövés tekintetében pedig a vászon, a krepp és – hűvösebb napokra – a flanel a jó döntés.

Ágynemű anyag allergiásoknak

A különféle allergiák esetén kulcsfontosságú, hogy természetes anyagból készült paplant, párnát, valamint ágyneműhuzatot vásároljunk. A probléma fajtájától függően érdemes kipróbálni például az antiallergén ágyneműket.

Összefoglalva: Mind anyag, mind szövés tekintetében rengeteg féle ágyneműből választhatunk a boltokban. A legjobb ágynemű mindenki számára más és más. A döntést befolyásolja, kinek van szüksége ágyneműre, valamint az is, mennyi időt tudunk szánni az ágyneműhuzat vasalására.