Így teáznak az angolok

Az angol teázás szertartásáról mindenkinek van egy elképzelése, de pontos részleteket kevesen tudnak róla. Pedig kimondottan érdekes és hangulatos szokásról van szó. Emellett az angol tanulás esetleges nehézségei közepette is üdítően hat egy ilyen hagyományról tájékozódni, sőt, akár ki is próbálni. Különösen akkor lehet hiánypótló a kulturális élmény, ha egyébként az angol tanfolyam online változatát választottuk. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan teáznak az angolok.

Az angol teázás története

Gondoltad volna, hogy a teázás hagyománya csak a 17. századtól él az angoloknál? Kezdetben „kínai italnak” nevezték, s csak néhány kávéház menüjén szerepelt.

A hagyomány szerint egy bedfordi hercegnő, Anne Russel teremtette meg a délutáni teafogyasztás hagyományát. Az arisztokraták akkor szokásos két étkezéssé kevés volt neki, ezért délután teát fogyasztott, szendviccsel és süteménnyel. Így vált Angliában étkezéssé egy egyszerű ital. Emellett az is népszerűsítette, hogy II. Károly angol király egy teakedvelő portugál hercegnőt vett feleségül.

Az angol teázás típusai

A délutáni tea tehát egy étkezés, melynek többféle típusa van. Elsőként különbséget kell tenni a „high tea” és a „low tea” között. Előbbi az étkezőasztalnál fogyasztott nagyobb délutáni étkezés, mely a fizikai munkát végző munkásosztályra jellemző. Az angol teázás általánosan ismert formája viszont a „low tea” pedig a magasabb osztályok kiváltsága. Lássuk ez utóbbi típusait!

Full tea

Itt a teával süteményeket és különféle szendvicseket (pl. uborkás falatkákat) is fogyaszthatunk. Ezek persze még mindig nem olyan kalóriadús fogások, mint a „high tea” esetében.

Cream tea

Ennél a típusnál a scone nevű süteményt kínálják vajas krémmel (clotted cream) és lekvárral. Tájegységenként változó, hogy a krémet vagy a lekvárt kenik-e először a scone-ra.

Light tea

Ez a típus is az édességről szól. Scone és különféle más sütemények is érkeznek a light tea esetében.

tea angol2

Milyen kellékekkel teáznak az angolok?

Érdekes elképzelni, milyen lehetett egy eredeti angol teaparti a kezdeti időkben. 1670 körül még ezüst teáskannákat használtak. Később azonban minden valamirevaló arisztokrata család rendelkezett porcelán készletekkel. Olyannyira státusszimbólummá vált a Kínából importált porcelán, hogy „fehér arany” névvel illették. Az 1700-as évek második felében aztán sorra nyíltak az angliai porcelángyárak is. A teázás kellékei:

 • csésze és alátét
 • teáskanna
 • tejes kancsó
 • cukortartó
 • kulcsos teás doboz

Angol teázás lépései

Ha otthon is szeretnéd átélni az angol teázás hangulatát, a következőket tedd:

 • Délután 3 és 5 óra között teázz!
 • Először készítsd elő a vízforralót, majd öntsd bele a szükséges mennyiségű vizet!
 • A tealeveleket tedd a teáskannába!
 • Önts rá forró vizet!
 • Hagyd ázni 2-5 percig (fekete tea esetében)!
 • Szűrd le a teát!
 • Ízesítsd tejjel és cukorral, esetenként citrommal! Ihatod persze akár üresen is.

Elegáns, gazdagon díszített porcelán teáskanna, valamint ehhez illő csésze szett használatával még meghittebb az élmény.

Összegzés: Az angol tea nem pusztán a forró italról szól. Ez egy komplett étkezés, melynek szertartása évszázadokra nyúlik vissza. A tea magyar szerelmesei is megteremthetik maguknak ezt az élményt, az otthonukban. Elegendő cikkünk útmutatása, s máris angol arisztokratának képzelhetjük magunkat. Így még az angoltanulás is könnyebben megy.