Fonatolt kötelek tulajdonságai

A fonatolt kötelek tulajdonságaiknak köszönhetően igen népszerűek, hiszen számos téren felhasználhatóak. Az alábbi cikkben éppen ezért a fonatolt kötelek tulajdonságaival és előnyeivel foglalkozunk részletesebben.

Mi az a fonatolt kötél?

A fonatolt kötelek tulajdonképpen a modern kötelek megfelelői. Erre gondolnak az emberek, ha pl. hegymászó kötélre vagy vitorlás kötélre gondolnak. Ez a fonatszerkezetű kötél az, melynél legjobban elérhető a nyúlásminimalizálás.

A fonatolt kötél gyártástechnológiája eredményezi a kopásnak legjobban ellenálló köteleket. A fonatolt vagy más néven körszövött kötél erejét a kötél magja adja, melyet körbevesz a burok, mely segít ellenállni a kopásnak.

Fonatolás eredete

A fonatolás egyike az ősi kézműves tevékenységeknek, amit kezdetben hajlékony faágak, indák összefűzésével műveltek és használati tárgyak (főleg kosarak) készítésére használtak. A kosárfonás nyomai 12 ezer évvel ezelőtti leleteken fennmaradtak.

A fonatolás gépesítése is az ipari forradalom idejére, a 18. századra vezethető vissza. 1748-ból származik az első ilyen vonatkozású szabadalom, ez az angol Thomas Walford találmánya, amit főleg gyertyába való kanóc, cipőfűzők és zsinórok készítésére szerkesztett. Ezt a konstrukciót a német Johann Heinrich Bockmühl tökéletesítette 1767-ben és ez lett az alapja a mai korszerű gépeknek.

Fonatolás technikája

A fonatolt termékek úgy jönnek létre, hogy a fonalakat a kelme egyik szélétől a másikig átlós irányban vezetik, mégpedig oly módon, hogy közben egymást alul-felül keresztezik. A szövettől eltérően itt nem két (lánc- és vetülék-) fonalrendszerből épül fel a végleges matéria, hanem egyetlen fonalrendszerből, amelynek egyes elemeit a kereszteződési pontokban fellépő súrlódás tartja össze rendezett állapotban.

Fonatképzéshez legkevesebb 3 fonalág szükséges. A fonatolt termék szerkezete olyan, hogy az azt alkotó fonalak fele átlósan balról jobbra, másik fele ugyancsak átlósan jobbról balra halad, miközben egymást kölcsönösen alul-felül keresztezik.

Fonatológépen a fonatot úgy hozzák létre, hogy a gépen elhelyezett csévék, melyeket „babáknak” is neveznek egymást keresztező, hullám alakú pályán mozognak és így a róluk lehúzott fonalak is egymást keresztezve épülnek be a kialakuló fonatba. Íz így létrehozott fonatban a menetek emelkedési szöge és a fonalak vastagsága együttesen határozza meg a fonat tömöttségét.

Fonatolt kötél

Néhány különleges kötél fonatolással készül, ez lényegében hasonló módszer, ahhoz, ahogy a lányok befonják a hajukat. Ilyen köteleket főleg olyan helyen használnak, ahol fontos, hogy terhelés alatt a kötél ne legyen hajlamos a forgásra. A hegymászókötelek is ezzel a módszerrel készülnek.

Fonatolt kötelek jellemzői

A fonatolt kötelek szerkezetét, 2 rész alkotja a bél és a borítás, a bél anyaga adja leginkább a kötél teherbírását. A fonatolt köteleket max. 30 mm átmérőig készítik, 2‑60 alapfonal felhasználásával, ami biztosítja, hogy a fonatolt kötél az alábbi előnyös tulajdonságokat nyújtsa számunkra:

  • magas szakító szilárdság,
  • jó csomózhatóság,
  • ellenállóság a kopásnak.

Összegezve:

A fonatolt kötelek tehát speciális gyártási eljárásuknak köszönhetően roppant strapabíróak, ami miatt például a hegymászók és vitorlázók körében is igen népszerűek ezek a kötéltípusok.