Honnan tudom, hogy koffeinfüggő vagyok?

Mindennapjaink részévé vált a kávéfogyasztás szokása, mely egyeseknél az ital ízének élvezete mellett szinte nélkülözhetetlen szertartássá vált. Reggelenként vagy akár a nap folyamán többször fogyasztva, a kávé sokaknak biztosítja az ébrenlétet és az energiát. 

Azonban egyre többen tapasztalhatják, hogy a túlzott kávéfogyasztás kellemetlen mellékhatásokkal is jár. Az M Matcha korábban összehasonlította a kávé és a matcha tea hatását, cikkünkben pedig arra mutatunk rá, hogy milyen jelekből vehető észre, hogy a koffeinfüggőség mutatkozik rajtunk. Azok számára, akik szeretnének változtatni fogyasztási szokásaikon, de nem szeretnék feladni az élénkítő hatást, mutatunk egy egészségesebb alternatívát. 

A koffeinfüggőség jelei

Szervezetünk a működésben tapasztalható hibákról általában jelzéseket küld számunkra, melyeket sokszor nem veszünk figyelembe. A túlzott koffeinfogyasztás miatt is kaphatunk már figyelmeztetést testünktől, melyek néha összekeverhetőek különböző betegségek tüneteivel. Több jele lehet annak, hogy megálljt kell szabnunk a sok kávéivásnak.

Amikor úgy érzed, hogy kávé nélkül már ki sem bírsz kelni az ágyból, vagy a munkahelyi meetingeket egy bögre kávéval tudod csak átvészelni, már kezdhetsz gyanakodni arra, hogy koffeinfüggő vagy. A reggeli kávéd nélkül ingerült vagy és ideges, esetleg lever a víz, remeg a kezed? Szintén érdemes visszafogni a kávéfogyasztást. Ha ég a gyomrod, fáj a fejed reggel, illetve álmatlanul forgolódsz és már délután elfogy az összes energiád, akkor megint csak gondolj elsőre a kávéfüggőségre.

Mi legyen helyette?

Oké, akkor változtatni kell. De milyen alternatívája lehet a kávéfogyasztásnak? A megoldás a matcha tea, mely különleges termesztési és feldolgozási módjának köszönhetően rengeteg hasznos hatóanyagot tartalmaz, többek között L-theanin aminosavat is, melynek jelenléte miatt a teában található koffein felszívódása jóval lassabb és egyenletesebb, mint a kávé esetében. Ezzel pedig azt érhetjük el, hogy nem hirtelen löketet kapunk, majd jön a mélyrepülés, hanem a nap folyamán eloszlatva érezzük a friss energiákat.

Emellett a matcha tea rengeteg hasznos hatóanyaga segít az egészségmegőrzésben is. Az immunrendszer erősítését a hatalmas mennyiségű antioxidáns biztosítja, mely többek között a sejteket védi a káros szabadgyököktől és lassítja az öregedési folyamatokat is. A természetes rostoknak köszönhetően a matcha segít az emésztésben és a vércukorszint stabilizálásában.

Egészséges alternatíva

Sokan japán csodaitalként is emlegetik a matcha zöld teát, mely növényt a szigetország egyes részein termesztik különleges körülmények között. Az árnyékolt termesztés hatására a teacserje leveleiben maradnak a jótékony hatóanyagok. Mivel a teljes teacserje kerül feldolgozásra, hatalmas malomköveken porrá őrlik, így valamennyi természetes antioxidáns, vitamin és ásványi anyag a teában marad. 

Amennyiben szeretnél változtatni szokásaidon, válaszd ezt az egészséges, élénkítő alternatívát a kávé helyett.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)