Hogyan kertészkedjünk fenntarthatóan?

Manapság egyre többen szeretnének fenntarthatóan élni, így sokan kezdenek az ilyesfajta kertészkedésbe is. De vajon, hogyan lehetséges ez? Mi szükséges ahhoz, hogy környezettudatosan gondozzuk és ápoljuk az udvart és vessük különböző növényeket, illetve zöldségeket? Ebből a cikkből minden kiderül!

Komposzt készítése házilag

A konyhai maradékot nem szabad a kukába dobni. Ha már nem fogyasztottunk el minden ételt a hűtőből, illetve keletkezett pucolásból fennmaradt krumplihéj, illetve megpuhult alma, abból nyugodtan készíthetünk házi komposztot. Ez a kertészkedés aranya lehet, hiszen az organikusan keletkezett komposztot kár lenne veszni hagyni. Ez termékenyebbé teheti a talajt, táplálja a növényeket, javíthatja a talaj összetételét. Nem utolsó sorban a vízmegtartó képességének is rendkívül jót tesz. Amennyiben gyorsítani szeretnénk a folyamatot, használjunk gilisztákat a konposztáláshoz.

Hogyan öntözzünk fenntarthatóan?

Választhatunk aközött, hogy közvetlenül a csapból öntözzük meg a növényeket, de vásárolhatunk esőztető kertészeti webáruházból is. Ez hasznosítható például esővízzel is, amelynél fenntarthatóbb megoldás nem létezik. Az esőztető segítségével folyamatosan nedvesen tarthatjuk a zöldségek földjét, így garantált a magas terméshozam. A palánták szintén szeretik, ha elegendő vizet kapnak, természetesen emellé szüksége van rengeteg napfényre is. Utóbbit azonban nem mi befolyásoljuk, viszont kedvezhetünk nekik azzal, hogy olyan helyre ültetjük őket, ahol a legtöbb napsugarat kapják.

ontozes

Újrahasznosított anyagok felhasználása

Mindenki tisztában van azzal, hogy a tárgyak újrahasznosítása kevesebb energiát igényel, mint egy új dolog előállítása. A palánták megtámasztásához használjunk nyugodtan lenyesett faágakat, régi nyeleket, esetleg különböző csöveket. Az udvaron rengeteg olyan dolog keletkezik, amelyet valami máshoz újra fel tudunk használni. Kidőlt fából készíthetünk egyedi padot, lyukas lábosba pedig ültethetünk csodálatos tavaszi növényeket.

Termeljünk saját zöldségeket és gyümölcsöket

Mondani sem kell, hogy a legfennarthatóbb kertészkedéshez hozzátartozik a saját veteményes is. Nincs is nagyobb boldogság, mint amikor végre leszedhetjük a saját nevelésű paradicsomokat, felszedhetjük az első répákat, amikből friss levest főzhetünk. Az első gyümölcsök szintén hatalmas élményt nyújthatnak, hiszen ki ne szeretne epret vagy málnát majszolni az udvar közepén?

A saját kert művelése ráadásul kevesebb szemetet is termel, hiszen nem zacskóban érkezik a konyhába. Emellett kevesebb benzin fogy, kisebb ökológiai lábnyoma van, mint egy boltban vásárolt almának vagy avokádónak. Utóbbi esetében érdemes megjegyezni azt is, hogy a fenntarthatósághoz hozzátartozik az idény zöldségek és a helyi alapanyagok.

Összegezve: A fenntartható kertészkedéshez számos apróság hozzátartozik. Ilyen például az esőztető kertészeti webáruházból beszerzett kellékek, a saját veteményes művelése, de még a házi komposzt készítése is. Mindenképpen használjunk újrahasznosított alapanyagokat, hiszen nem szükséges minden alkalommal új karókat és virágcserepet vásárolni.