Pozsgás növények a sivatagi látványért

Tudod, hogyan hozhatsz létre igazán egyedi, nem túl sok gondozást igénylő sivatagi látványt az otthonodban? Akkor nem is kell tovább kutatnod, hiszen ebben a cikkben pont ebben próbálunk meg neked segíteni. Számos pozsgást választhatsz, amivel egyedi kinézetet varázsolhatsz a kertedbe, esetleg a beltérre egyaránt. Lássuk, hogyan teheted meg mindezt! 

Stílusos pozsgás növények otthonra 

Nem csoda, hogy a kaktuszok és a kisebb pozsgások mindig is nagy népszerűségnek örvendtek. Manapság megint egyre többen döntenek úgy, hogy beszereznek pár hasonló fajtát az otthonukba, hiszen könnyen gondozhatóak és rendkívül változatosak. Nagy előnyük, hogy egész évben szépen mutatnak, nehezen lehet őket kipusztítani, viszonylag igénytelenek és nem utolsó sorban szinte bárhol jól érzik magukat.  

Akadnak olyanok, akik ablakban nevelgeti őket, de vannak olyanok is, akik összeültetnek párat egy nagyobb cserépben és egyszerűen kiteszik az erkélyre őket. Teljesen mindegy, hogy melyik megoldásban gondolkodunk, ezek az aprócska pozsgások igazi sivatagi és minimalista látványt nyújthatnak. Érdemes azonban minőségi kesztyűt beszerezni növényápoláshoz, hiszen ezek sok esetben tudnak igencsak szúrósak lenni. Biztosan Te sem szeretnél sérüléseket összeszedni a zöldek nevelgetése közben.  

Mivel ezek folyamatosan ugyanúgy néznek ki, így mindegy, hogy milyen évszakról is van szó, mindig mutatósak lesznek. Nekik köszönhetően télen sem kell elmondanunk a különleges látványról, hiszen ők ilyenkor is szemet gyönyörködtetőek lesznek.  

Mi ültethető össze? 

A pozsgások egymás között nagyon jól tudják magukat érezni. A kaktuszokkal együtt csoportosan ültetve egy kész miniatűr sivatagot alkothatunk meg, amelyekkel számos internetes képen is találkozhatunk. A tájképet azonban úgy tehetjük változatossá, hogy többfajta növényt teszünk egymás mellé, amiknek nemcsak a kinézete, hanem a színe és a textúrája is más és más. Fontos azonban, hogy az adott típusok igényei egymáshoz hasonlóak legyenek, hiszen csak így érezhetik jól magukat a napon, félárnyékban, száraz vagy párás területen.  

Milyen fajták léteznek? 

Akadnak pozsgások, amik szép zöldek, kicsik és csak lassan növekednek. Vannak azonban olyan növények is, amelyek rendkívül gyorsan szaporodnak, de találkozhatunk virágzó egyedekkel is. Megfelelő gondozással – tápoldattal és öntözéssel – akár évtizedekig is az otthonunk díszei lehetnek.  

Hazánk leggyakoribb pozsgásai: 

  • Hernyókaktusz 
  • Kristályvirág 
  • Fáskövirózsa 
  • Gyertyavirág 
  • Szemölcskaktusz 
  • Fáskövirózsa 

Ezek nagy részével valószínűleg már Te is találkozhattál. A kövirózsa például korábban nagyon népszerű volt, hiszen híres a fülbántalmak elleni kezelésben. Érdemes tehát ültetni pár igénytelen kaktuszt, esetleg ajándékozni pár pozsgást egy-egy szerettünknek, hiszen ezekkel nem sokat kell törődni, mégis mutatósak lehetnek a lakás bármely pontján.  

Összegezve 

Gondoltad volna, hogy egy aprócska pozsgás növény milyen hatással lehet rád és az otthonodra? Érdemes beszerezni belőlük párat, hiszen többségük nem sok figyelmet igényelnek, mégis rendkívül hálásak. Jól mutathatnak a lakás bármely pontján, de fontos, hogy ne öntözzük őket túl.