Egy új tanulmány meghatározta, mely kutyafajta él a legtovább

A kutyák életkora átlagban 10-13 évig tart, ami nagyjából 60-74 emberi évnek felel meg. A Scientific Reports című szaklapban megjelent új tanulmány azonban azt mutatja, hogy a fajták között jelentős különbség van a várható élettartamban – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

A kutatás szerint a kistestű, hosszú orrú kutyák várható élettartama a legmagasabb az Egyesült Királyságban, míg a közepes méretű, lapos arcú fajták, például az angol bulldogok kan kutyáié a legalacsonyabb. Az előbbiek átlagos várható élettartama 13,3 év, míg az utóbbiaké nagyjából 11,2 év.

A kutatócsoport megállapításai több mint 150 különböző fajta több mint 584 000 kutyájának adatain alapulnak. A 12 legnépszerűbb fajta közül – amelyek az adatbázisban nyilvántartott fajtatiszta kutyafajták több mint 50 százalékát tették ki – a labradorok átlagos várható élettartama 13,1 év volt, a Jack Russell Terriereké 13,3 év, a Cavalier King Charles Spanielek átlagosan 11,8 éves átlagéletkorral rendelkeztek.

A fajtatiszta kutyák várható átlagos élettartama magasabb volt, mint a keverékeké (12,7 év, szemben a 12,0 évvel), míg a nőstények várható átlagos élettartama valamivel magasabb volt, mint a hímeké (12,7 év, szemben a 12,4 évvel).

A kutatás segítség a gazdiknak 

Amellett, hogy ez a tanulmány a jövőbeli kutatások és állatjóléti beavatkozások lehetséges irányait is kijelöli, fontos információkkal is szolgál, melyek segíthetnek a jövőbeli tulajdonosoknak eldönteni, hogy melyik kutya a megfelelő számukra – mondta Angus Nurse, az angliai Ruskin Egyetem szakértője.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik