Betiltották egy ír városkában az eldobható kávéspoharakat

eldobható kávéspohár

Egy ír kisvárosban oly mértékű volt már a hulladékképzés, hogy betiltották az eldobható kávéspoharakat, írja a Guardian.

Killarney kedvec célpontja a turistáknak, ez pedig jelentős hulladék felhalmozásával jár, azaz hetente kb. 23.000 pohár kellett ahhoz, hogy a látogatók kedvenc italukat fogyaszthassák.

Egy év alatt így 1.000.000 pohár is elfogyott, ami 18.5 tonnát tesz ki.

Ezt megelégelték a helyi lakosok, és betiltották az egyszer használatos poharakat.

Természetesen kávét továbbra is ihatnak a turisták, ehhez azonban poharat kell magukkal vinniük, vagy 2 eurós kauciót kell fizetniük egy repohárért, amit, ha visszaváltanak, visszakapják a 2 eurót is.

A kezdeményezéshez a város összes kávézója, és más vállalkozás is csatlakozott, így a kezdeményezők bizakodók, más város is követi majd a példájukat.

Ehhez azonban egyesek szerint már a kormány segítségére is szükség lenne, hisz minden kávézó nem valószínű, hogy magától követni fogja a pozitív példát.

A kormány egyelőre annyit tervez, hogy 20 centtel terheli meg minden kávéspohár eladását, ami kezdetnek tán nem rossz, de nem elégséges intézkedés, vélik a városka illetékesei.

Mindettől függetlenül a kezdeményezők abban reménykednek, hogy sok közösség, iskola és egyéb szervezet is csatlakozik immáron a kezdeményezéshez, így mindenki tehet egy kicsit a fenntarthatóságért.

Ez is érdekelheti:

Hány kávét lehet meginni naponta?

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Candice Picard on Unsplash