Hány kávét lehet meginni naponta?

kávé napi adag

Időről időre felteszik a sajtóban a kérdést, hány kávét lehet meginni naponta.

Nos, a válasz egyszerű

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint egy felnőtt napi 400 mg koffeint fogyaszthat el anélkül, hogy egészségügyi problémákkal kelljen számolnia, írja a Drive magazin.

Ez a mennyiség öt csésze eszpresszóban vagy négy bögre hosszú kávéban van jelen, ami mellett ugyanaznap nem lehet más koffeint tartalmú terméket, például energiaitalt vagy kólát fogyasztani.

A magazin ír arról is, hogy egyes országokban jelentősen túllépik a hivatkozott adagot, így például Svédországban, ahol a napi átlag nyolc csésze hosszú kávé egy emberre vetítve.

A túlzott koffeinbevitel túladagolás vezethet

A mértéktelen fogyasztásnak többféle hatása lehet. Egyaránt jelentkezhet álmatlanság és nyugtalanság, remegés, idegesség és megnövekedett pulzusszám is.

Szakértők szerint a rendkívül mértéktelen fogyasztás halálhoz is vezethet, ehhez azonban legalább hetven csésze kávét kellene meginni egy nap alatt.

Ez természetszerűleg oly mennyiség, amit szinte lehetetlen 24 órán belül elfogyasztani, gondolhatná bárki. Ezt a gondolatot erősíti az a történelmi adat is, miszerint Honoré de Balzac is csak napi ötven csésze fekete itallal végzett, Voltaire kb. ugyanennyivel.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by ArthurHidden on Freepik