Az ipari vákuumfóliázó előnyei

Az ipari vákuumfóliázók segítségével könnyedén tartósíthatunk és megvédhetünk alapanyagokat, de akár eszközöket is. Nem véletlen, hogy számos téren használják ezeket a berendezéseket. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük az ipari vákuumfóliázó előnyeit, hogy teljesebb képet kaphassunk ezekről a berendezésekről.

Vákuumfóliázók felhasználási területe

A készételek megfelelő tartósítása elengedhetetlen egy költséghatékonyságra és tudatosabban gazdálkodó vendéglátóegység számára, de más területen is komoly segítséget jelenthet.

Amennyiben például egy fém szerszámot szeretnénk hosszútávon védeni az oxidációtól, a vákuumfóliázók erre is ideális megoldást kínálhatnak. A vákuumos környezet ugyanis megvédi a terméket a káros környezeti hatásoktól, amilyen a nedvesség, a pára. Megakadályozza az oxidációt, a becsomagolt termék nem rozsdásodik, így fém alkatrészek, elektronikai cikkek biztonságosan csomagolhatók ezzel a módszerrel.

Emellett a bankok, ügyvédi irodák és általában minden olyan vállalkozás, ahol fontos a papíralapú adattárolás jól hasznosítható a vákuumfóliázó technológia, mert tökéletes por- és nedvességvédelmet biztosít bármely környezetben.

Végül, de nem utolsó sorban a vákuumfóliázók használata az egészségügyben is elterjedt, mivel tökéletesíti a higiéniai körülményeket és a steril csomagolások készítésében is roppant hasznos tud lenni.

Tehát a vákuumfóliázó berendezések megfelelő megoldást nyújthatnak:

  • a vendéglátásban és
  • az ipari területeken is
  • a gazdasági szektorban
  • az egészségügyben.

Ipari vákuumfóliázó gépek működési elve

A vákuumfóliázó technológia működésének alapja, hogy az fóliázó gép az alapanyag körül oxigénmentes teret hoz létre, ezzel tulajdonképpen megakadályozza az oxidációt. További előnye, hogy légüres térben a forráspont csökken, így adhat teret a vákuumcsomagolás a kíméletes úgynevezett Sous-Vide technológiának is.

A vákuumos állapot két lépésben érhető el:

  • levegő elszívása
  • hermetikus lezárással, a levegő visszaáramlásának megakadályozása.

Vákuumfóliázás előnyei

A vákuumfóliázásnak mivel számos területen felhasználható, így nem meglepő, hogy számos előnyét is megtapasztalhatjuk. Ezek az előnyök a következők:

  • növeli az élelmiszerek, anyagok és eszközök eltarthatóságát
  • véd a különböző külső hatásoktól
  • növeli a higiéniát
  • csökkentheti a költségeket.

Eltarthatóság idejének növelése

Az egyik előnye az ipari vákuumfóliázó gépnek, hogy ezzel a technológiával tárolt ételek akár háromszor hosszabb ideig is eltarthatóvá válnak. Ezzel főképp hosszútávon, akár komoly megtakarítást is elérhetünk vállalkozásunk esetében és nem mellesleg élelmiszerbiztonsági témában is jobb eredmények érhetők el.

Mennyivel növeli meg a vákuumfóliázás az élelmiszerek élettartamát?

Az eltarthatósági időtartam termékenként változhat de átlagosan további hat hónappal számolhatunk. A leglátványosabb eredmény húsok esetében érhető el, ezeket ugyanis mélyhűtve 6 hónaptól kezdve, akár 2-3 évre eltárolhatjuk szavatossági idejük lejárta előtt.

Ennek oka, hogy a vákuum alatt az élelmiszer nem dehidratálódik, vagyis ugyanolyan friss marad, mint a becsomagolás pillanatában. Sőt mi több a húsok esetében tovább folytatódik az érlelési folyamat, ezért még porhanyósabbak lesznek a húskészítmények.

Védelem a külső hatásoktól

A vákuumfóliával megfelelően fóliázott étel a külső környezeti hatásoktól is jelentősen védve lesz, aminek köszönhetően könnyebben kezelhető lesz, mind tárolás, mind szállítás szempontjából. Ez egy sikerre törekvő vállalkozás esetében még fontosabb.

Növeli a higiéniát

A vendéglátóegységek esetében a higiéniai feltételek biztosítása minden téren elsődleges. A vákuumfóliázás alkalmas arra, hogy az ételekben a levegőn elinduló hatásokat késleltesse, valamint a különböző egyéb higiéniai kockázatot magukban hordozó hatásoktól is védi az ételt.

Költségtakarékos megoldás

Azáltal, hogy védi az ételeket és hosszabb tárolási időt tesz lehetővé, a vákuumfóliázás a költségek megtakarítását is lehetővé teszi, hiszen így jó eséllyel alapanyagból is kevesebb kerül felhasználásra. Ez az előny vállalkozói szempontból már önmagában is komoly érv, hiszen ezzel az ipari vákuumfóliázó gépek ára akár meg is térülhet majd hosszabbtávon.

Összegezve:

A vákuumfóliázók segítségével tehát komoly előnyre tehetünk szert, legyen szó higiéniáról, tárolhatóságról vagy csak a költségek csökkentéséről. Ezért egy ilyen gép beszerzése mindenképp indokolt lehet, ha valóban hatékonyan és sikeresen működő vállalkozásra vágyunk.