Az IKEA bemutatja az eddigi legnagyobb irodabútor-rendszerét, a MITTZON-t

Az irodabútor-kollekciót a világszerte változó munkatrendek hívták életre. A 85 irodabútorból álló termékcsalád többek között hangszigetelő panelekkel és természet által inspirált elemekkel teremt kellemes munkahelyi környezetet. A MITTZON hangszigetelő paravánoknál használt először az IKEA hangelnyelő töltelékként farostot, amely egy több mint 90 százalékban fából készült, újrahasznosítható anyag. A termékcsalád azzal a céllal jött létre, hogy az emberek otthonosan érezzék magukat a munkahelyükön, és olyan környezetben dolgozhassanak, ahol jól érzik magukat és kibontakoztathatják tehetségüket. Az IKEA eddigi legnagyobb irodabútor-rendszere már elérhető az áruházakban.

A hibrid munka térhódításával az iroda szerepe és az ahhoz fűzött igények is megváltoztak. Manapság kulcsfontosságú, hogy ezek a terek rugalmasak és egyénre szabhatók legyenek, ráadásul az otthoni munkavégzés kényelmével is fel kell venniük a versenyt. Az IKEA elfogadta a kihívást, hogy olyan rendszert tervezzen, amely megfelel a változó munkakörnyezet által támasztott igényeknek: így született meg a kollekció.

„Az IKEA célja, hogy szebb hétköznapokat teremtsen az emberek többsége számára, amely magába foglalja a munkahelyet is, ahol mindannyian az idejük nagy részét töltik/töltjük” – mondta Jesper Samuelsson, az IKEA of Sweden AB választékért felelős vezetője. „Meggyőződésünk, hogy a kollekcióval továbbfejlesztjük azokat a bútorokat, amelyek az emberek különböző munkahelyi igényeihez szabhatók, bármilyen térben is használják azokat.”

Az ergonomikus irodarendszerrel egyénhez, munkamódszerhez, és tevékenységhez igazítható pontokat lehet kialakítani. „A MITTZON termékcsaláddal egy rugalmas és komfortos környezet alapjait hoztuk létre, ahol mindenki nyugodtan és motiváltan végezheti a munkáját” – mondta Philip Dilé, az IKEA of Sweden AB termékfejlesztője.

A kollekciót a rugalmasságot szem előtt tartva tervezték. A rendszer olyan elemeket tartalmaz, amelyek együttesen támogatják a különböző irodai környezeteket, a kötetlen, rövid megbeszélésektől kezdve a strukturáltabb, együttműködésen alapuló tevékenységeken át az egyéni, fókuszált munkáig. Ezenkívül számos termék görgős vagy könnyen mozgatható, hogy rögtönzött munkaterületet vagy privát szférát lehessen létrehozni, vagy, ha épp nincsenek használatban, a termékek összecsukhatók és egymásra helyezhetők. A letisztult vonalvezetésű és egyszerű színű termékek észrevétlenül belesimulnak bármilyen irodába.

Holisztikus ergonómiára épülő dizájn

A MITTZON család átfogó ergonomikus kialakítása az egyének fizikai, mentális és érzelmi jóllétét egyaránt figyelembe veszi.

„Az ergonómiai elvek sokkal többet jelentenek a helyes testtartásnál, ezt szem előtt tartva terveztük a bútorokat” – tette hozzá Dilé. „A terület szakértőivel az érzékszerveket, ezáltal pedig az összpontosítást és a közérzetet befolyásoló tényezők felismerésével és vizsgálatával alkottuk meg a termékcsaládot.”

A hangszigetelés kulcsfontosságú szempont volt a termékek fejlesztése során, mivel a munkahelyi zajok jelentős hatással lehetnek az összpontosításra és a jó közérzetre. A kollekcióhoz tartozó hangszigetelő paravánok, melyek az IKEA magas minőségű hangszigetelő választékának első darabjai, nemcsak elnyelik és kizárják a hangot, hanem megakadályozzák a zavaró vizuális ingereket is, amellyel biztosítják a fókuszált munkavégzéshez szükséges privát szférát.

A MITTZON fejlesztése során fontos szerepet kapott a biofilikus tervezés, ami a belső terekben használt természetre emlékeztető formák, színek és anyagok alkalmazását jelenti, valamint bizonyítottan elősegíti a jó közérzetet stresszcsökkentő és hatékonyságnövelő hatásának köszönhetően. A termékcsalád a skandináv természetből kölcsönöz elemeket, például homokmintákat és fafelületeket, hogy elősegítse a pihentető és inspiráló környezet megteremtését.

Innováció és tartósság

A kollekció megalkotása során elsődleges szempont volt a fenntarthatóság. A hangszigetelő paravánok töltelékeként 90 százalékban fából készült, újrahasznosítható farostot használtak, ami hatékonyan elnyeli és kizárja a hangot.

A tartós és hosszú élettartamú MITTZON termékcsalád összhangban áll az IKEA törekvéseivel, hogy termékei fenntarthatóbbak legyenek és kisebb környezeti lábnyommal bírjanak. Emellett fontos szempont időtállóság, ami nemcsak a bútorok formavilágában jelenik meg, hanem a szétszerelhetőségükben is. Az irodabútorok tartósságáról többek között a magasminőségű alapanyagok és a könnyen cserélhető, és javítható alkotóelemek biztosítanak minket. A kollekcióhoz tartozó asztallapok fakulásálló fafurnérból, míg más alkatrészek nagy szilárdságú acélból készülnek.

Az IKEA már több mint 40 éve támogatja az embereket a munkahelyükön. A MITTZON rendszerhez hasonló termékek mellett a svéd bútoráruházlánc az üzleti vásárlókat is kiszolgálja az IKEA for Business programon keresztül, amely lehetővé teszi, hogy mindent egy helyen intézzenek el: megvásárolhatják az IKEA bútorokat, kiegészítőket, és professzionális tervezési szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

A MITTZON már elérhető Magyarországon. A termékcsalád 2025-ben további tagokkal bővül.

Sajtóközlemény