Egy új tanulmány rávilágít arra, hogy a használt olajban sütött ételek fogyasztása veszélyes betegségekhez vezethet.
Korábbi kutatások már összekapcsolták a bő olajban sütést a rák és a cukorbetegség kialakulásával, de most fény derült arra is, hogy még károsabb, ha az olaj többször is felhasználásra kerül, írja a 24.hu az IFLScience cikke alapján.
Az újabban végzett patkánykísérletek ráadásul azt sugallják, hogy a használt olajban sütött ételek fogyasztása az agyat érintő neurodegeneratív betegségekhez is vezethet. Ezek a betegségek az idegsejtek rongálódását vagy elhalását okozhatják, és demenciához, illetve mozgásproblémákhoz vezethetnek.
Ráadásul a többször használt olajat fogyasztó rágcsálóknál megnőtt a májemzimérték és a koleszterinszint, valamint májgyulladás is kialakult.
A kutatók egyúttal nátrium-glutamátot is adtak a patkányoknak, mely az egyik leginkább használt élelmiszer-adalék. Kimutatták, hogy ennek fogyasztása az olajjal együtt további idegrendszeri károsodást eredményezett.
A szakértők szerint az olaj többszöri felhasználása káros, mert a sok melegítés miatt eltűnik belőle az antioxidáns és más egészséges összetevő, továbbá olyan veszélyes anyagok keletkeznek benne, mint a transz-zsírsavak és a peroxidok .
Ez is érdekelheti:
Használt sütőolajból is készíthető szappan otthonra…
A nyitókép csak illusztráció, forrás: el_duderino123 képe a Pixabay -en.