9 elengedhetetlen kiegészítő kerti munkához

A kerti munkák szinte az év egész részében aktuálisak lehetnek. Az alapos és persze biztonságos munkához azonban elengedhetetlen néhány eszköz és kiegészítő a munkák során. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 9 elengedhetetlen kiegészítőt kerti munkához, amik nélkül nehézkesé válhat a kertben való vitézkedés.

1. Kerti ásó

Ásással a talaj felső rétege levegőhöz juthat, emellett a csapadék is könnyebben találhat utat magának. A felásott talajba ültetett növények gyökere jobban át tud hatolni a földben, könnyebben fel tudja venni a vizet és a szükséges tápanyagokat, és az ilyen talajban sokkal intenzívebben fejleszt gyökeret a növény.

Ennek megfelelően az egyik legfontosabb kerti eszköz az ásó. Ezért érdemes jó minőségű, taposóperemmel rendelkező ásót beszereznünk, amelynek évekig hasznát vehetjük.

2. Ásóvilla

Ezt az eszközt főleg tömörödött, kötött vagy köves talajok felásására, lazítására használhatjuk. emellett azonban komposzt forgatására, kerti törmelékek felszedésére is alkalmazhatjuk, vagy felszedhetjük vele a növényeket a talajból.

kerti szerszam

3. Kapa

A kapák elsődleges feladata a növényállomány gyommentesítése és a talaj egyenetlenségeinek kiigazítása. Ezekkel az eszközökkel ajánlatos a kertet 2-3 hetente megdolgozni, hogy elejét vegyük a gyomok elterjedésének. Kiskertekben elterjedt még a rotációs kapa használata is, amelynek motorikus erejét elsősorban a vetés előkészítésekor vehetjük nagy hasznát, és nem utolsó szempont, hogy sok időt, spórolhatunk meg vele.

4. Gereblye

A gereblyének a vetőágyak előkészítésénél, illetve a vetőmagok talajba dolgozásánál vesszük a legnagyobb hasznát. A gereblyék készülhet fából és fémből is. A fagereblye előnye, hogy rendkívül könnyű, így a munkát is azzá teszi, viszont kevésbé tartós, mint a fémgereblye.

5. Öntözőkanna

Az öntözőkanna készülhet fémből és műanyagból. Utóbbiak előnye, hogy könnyebbek, a fémkannák viszont tartósabbak. Érdemes többféle méretben beszerezni őket, jó, ha van egy 2 literes és egy nagyobb, 5 vagy 10 literes kanna is. Figyeljünk emellett arra is, hogy az öntözőrózsa levehető legyen, mert így egyszerűbb tisztítani.

6. Metszőollók

A metszőolló az egyik legfontosabb kerti eszköz. Az egyszerűbb kialakítású metszőollók többnyire olcsók, és ezek is megfelelnek a lágy szárú fűszernövényekhez. A jó minőségű metszóollókat viszont a gyümölcsfák metszéséhez is használhatjuk. A jó minőségű metszóolló tartós, ugyanakkor könnyű.

7. Talicska

A kerti munkákhoz érdemes talicskát is beszereznünk. Főleg földet vagy nehezebb tárgyakat szállíthatunk vele. így megkímélhetjük magunkat a nagyobb fizikai terhelésektől, hiszen könnyebben mozgathatjuk az adott tárgyat, vagy földanyagot.

8. Védőkesztyű

A kerti munkák legjavához gyakran kell kesztyűt húznunk, hogy elkerüljük a kisebb horzsolásokat, sérüléseket, és tisztán is tarthatjuk a kezünket. Elsősorban a tövisektől, tüskéktől kell tartanunk, ezért a kesztyű vastagabb anyagból készüljön.

9. Kertész ruha

A kertészeti feladatok során kiváló védelmet nyújthat számunkra egy kertésznadrág. Ezek a munkavédelmi ruhadarabok ráadásul pár praktikus zsebbel a szerszámokat is segít kéznél tartani. Természetesen e téren is fontos a minőség, így ismert gyártó termékeit érdemes választanunk, például a kertésznadrágok a Cofra gyártótól állandóan magas minőséget képviselnek.

Összegezve: A kertészeti munkákhoz tehát számos eszköz és kiegészítő szükséges lehet, ha azt szeretnénk, hogy gördülékeny legyen a munkavégzés. A fenitek birtokában nem csak a zavartalan, de biztonságos munka is biztosított lehet.