Rengeteg eső esett a Halál Völgyében, létrejött egy tó

A Death Valley a Föld egyik legforróbb és legszárazabb területe. Júliusban a nappali átlaghőmérséklet eléri a 47 Celsius-fokot, de nem ritkák az 50 Celsius-fok fölötti értékek sem.

A régióban igen kevés csapadék hullik – az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm, de a hegyoldalakon akár 380 mm is lehet. Ez a kevés csapadék azonban hirtelen, nagy esők formájában hullik, adott erről hírt az USA Today.

A völgyben meglehetősen gyér a növényzet, illetve mivel a kopár hegyoldalak nem tudják megtartani a hirtelen lezúduló esőt, komoly árvizek alakulhatnak ki a térségben, olykor pedig ideiglenesen tó is kialakulhat. Éppen ez történt most is.

Az elmúlt napokban rengeteg, azaz annyi eső esett a Death Valley Nemzeti Park területén, hogy a bolygó legszárazabb és legforróbb területén egy 9-10 kilométer hosszú, 5 kilométer széles és mintegy 0,3 méter mély tó alakult ki.

A nem hivatalosan Manly-tónak nevezett víztömeg a park legmélyebben fekvő pontján, a Badwater-medencében gyűlt össze. Ez rendkívül ritka esemény, mert jellemzően a beáramló víz mennyisége sokkal kevesebb, mint a párolgás mértéke.

A tó mélysége elég ahhoz, hogy kajakozni is lehessen benne.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by jannoon028 on Freepik