Kiderült, hogy egy vagyont ér az ajtótámaszként használt meteorit

meteorit

Az egyik legnagyobb meteorit, melyet Michiganben valaha is dokumentáltak, csak több mint 80 évvel a felfedezése után került a szakértők látókörébe, írt erről a Science Alert.

A 10 kilogrammos (22 fontos) űrszikla sokáig egy helyi farmon ajtótámasztóként élte szerény életét, és több évtizedig hevert a földön, mielőtt a tudományos közösség megismerte volna.

„Rögtön láttam, hogy ez valami különleges” – magyarázta Mona Sirbescu, a Central Michigan University (CMU) geológusa 2018-ban, miután megvizsgálta a tárgyat.

„Ez a legértékesebb példány, amit valaha életemben a kezemben tartottam, mind pénzügyi értelemben, mind tudományosan”.

A kő története

David Mazurek, egy, a michigani Grand Rapidsben élő férfi kérte meg Sirbescut, hogy vizsgáljon meg egy 30 éve nála lévő követ, hátha meteoritról van szó.

Sirbescu pályafutása során sokszor szembesült hasonló kéréssel, ám ezek általában nem hoztak eredményt.

„18 éven át a válasz kategorikusan ‘nem’ volt … nem meteoritok” – magyarázta akkoriban egy nyilatkozatában.

Ez alkalommal azonban a válasz más volt.

Mint kiderült, az Edmore meteoritnak becézett kő egy nagy vas-nikkel meteorit volt, mely jelentős mennyiségű nikkelt tartalmazott, mintegy 12 százalékát alkotva.

Hogy a meteorit hogyan került Mazurek birtokába, az már önmagában is egy külön sztori.

Sirbescu szerint, amikor Mazurek 1988-ban megvásárolt egy farmot a michigani Edmore-ban, az eladó körbevezette a birtokon, közben meglátott egy nagy, furcsa kinézetű követ, amelyet egy fészer ajtajának zárásához használtak.

Amikor Mazurek megkérdezte a tulajdonost, mi ez, azt mondta neki, hogy az ajtótámasz valójában egy meteorit.

A férfi elmondta még, hogy az 1930-as években ő és az apja látták, amint a meteorit éjszaka megjelent a birtokuk felett, „és fene nagy zajt csapott, amikor becsapódott”.

Másnap felkeresték a becsapódás kráterét, és kiásták a meteoritot az újonnan kialakult lyukból. Még mindig meleg volt.

Legnagyobb meglepetésére Mazureknek azt mondta az eladó, hogy mivel a meteorit az ingatlan részévé vált, mostantól az övé lesz.

Így Mazurek 30 évig megtartotta az űrsziklát, és továbbra is ajtótámaszként használta, kivéve azokat az alkalmakat, amikor a gyerekei elvitték a követ az iskolába, hogy ott bemutassák és elmeséljék a történetét.

Egy nap Mazurek megtudta, hogy az emberek pénzt keresnek a meteoritok kisebb darabjainak az eladásával, ezért úgy gondolta, fel kellene értékeltetnie a követ, mennyit ér. Az értékelést követően végül magas összegért, 75.000 dollárért adta el a meteoritot a Michigan Állami Egyetem Abrams Planetáriumának, majd a vételár 10 százalékát a CMU föld- és légkörkutatási tanszékének ajánlotta fel, ahol Sirbescu eredetileg azonosította a követ.

75 000 dollár? Nem is olyan rossz egy régi ajtótámaszért…

(A cikk korábbi változata 2018 októberében jelent meg.)

A nyitókép forrása: Central Michigan University/youtube