A bitumenes vízszigetelés alkalmazási területei

A vízszigetelés egy kiemelten fontos feladat, ezzel tudjuk megakadályozni azt, hogy a nedvesség az épületbe vagy a falakba, födémbe jusson és károsítsa azt. A bitumenes termékek tökéletesen megoldják ezt a feladatot, azonban ezekből többféle változat is kapható, ezért nem mindegy, hogy egyes helyzetekben melyiket alkalmazzuk. 

Mivel az egyes bitumenes szigetelőanyagok alkalmazási területe más lehet, ezért oda kell figyelni arra, hogy az adott feladatra a megfelelő terméket alkalmazzuk.

Mi az a bitumen?

A csomeszigeteles.hu bitumenes vízszigetelői bitumenből készültek. A bitumen maga egy desztillációval előállított kőolajszármazék, egy hagyományos vízszigetelő anyag, amelyet rá lehet tenni hordozóanyagra vagy pedig kenhető változatban is megvásárolható. A hordozóanyag lehet nyers papír, üvegszövet, üvegfátyol, műanyag fólia vagy fém fólia. Ezeket a lemezeket lapban vagy tekercsben árusítják, vagy kenhető változatot is beszerezhetünk a felhasználási hely függvényében.

A bitumenes lemezek típusai

Vannak plasztomer és elasztomer bitumenek, ezen belül APP modifikált, oxidált, SBS modifikált lemezeket különböztethetünk meg. Ezek alapvető tulajdonságai eltérnek, mint például a hideghajlíthatóság, a hőállóság vagy az UV-sugaraknak való ellenálló képesség. Nem mindegy, hogy az adott feladatra milyen terméket választunk, mivel ezek az egyik területen tökéletesek lehetnek, máshol viszont egyáltalán nem ideális a használatuk, oda másfajta bitumenes lemez szükséges.

Hol lehet alkalmazni ezeket a szigetelőanyagokat?

Igen széles körű a bitumenes vízszigetelés felhasználási területe, mivel kiválóan megelőzi mindenféle víz és folyadék továbbjutását. Ilyenek lehetnek:

  • Lapostetőkön a csapadékvíz bejutásának megelőzésére.
  • Épületek alapjainál a csapadék és talajvíz ellen.
  • Alagsorok és pincék esetében a talajvíz ellen.
  • Vizes helyiségekben a szivárgás megelőzésére.
  • Talajvíz alatti szerkezetekben, mint alagutak vagy mélygarázsok.
  • Medencék esetében a medence szivárgása ellen.

A kenhető szigetelés

A kenhető bitumenes szigetelés remekül alkalmazható felületek előkészítéséhez, kellősítéshez. Ezek a bitumenes emulziók száradást elősegítő adalékanyagokkal készültek, megkötik a port és védik a felületet. Ecsettel, hengerrel vagy szórópisztollyal lehet felhordani. 

A hidegen kenhető folyékony szigetelők alkalmasak fürdőszobákba, lapos, ferde, boltíves felületekre, pincékbe, alapokra. Felhordásuk splaklival történik. Egyes termékeket felmelegítés után lehet használni, ecsettel vagy hengerrel kell felvinni, maximum 180 Celsius fokra felmelegítve az előkészített felületre.

A bitumenes vízszigetelés egy kihagyhatatlan teendő az építkezés során. Nagyon oda kell figyelni azonban arra, hogy az adott helyre az odaillő terméket válasszuk ki, valamint a kivitelezés sem elhanyagolható szempont, hiszen kizárólag így lesz hatékony az alkalmazása. 

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)