Tanulmány: az illatos viaszok annyira szennyezhetik a levegőt, mint egy dízelmotor

aarchitectural 2768284 1280

A hangulatteremtő, illatos viaszok sokak otthonában váltak a gyertyák népszerű, füstmentes alternatívájává. Egy friss kutatás azonban arra figyelmeztet: ezek az ártalmatlannak tűnő termékek akár egy dízelmotor vagy egy gázrezsó szintjére emelhetik a beltéri légszennyezést. A vizsgálatot amerikai és német kutatók végezték, és eredményeik új megvilágításba helyezik a lakások levegőminőségét fenyegető veszélyeket, írja a Science Alert.

Nanorészecskék milliárdjai a levegőben – így jön létre a szennyezés

A kutatók kimutatták, hogy a viaszolvadékokból és más illatosító termékekből felszabaduló terpének nevű illékony szerves vegyületek az otthoni ózonnal reakcióba lépve nanométeres méretű részecskéket hoznak létre. Ezek a nanocluster aeroszolok olyan kicsik, hogy könnyedén behatolhatnak a tüdő mélyebb részeibe.

Korábbi tanulmányok szerint ezek a finom részecskék növelhetik a szív- és légzőszervi betegségek kockázatát. A Purdue Egyetem civilmérnöke, Brandon Boor így magyarázza a jelenséget: – „Ahhoz, hogy megértsük, hogyan képződnek a beltéri részecskék, a legkisebb nanopartikulumokat is mérnünk kell – egészen az egy nanométeres tartományig. Itt láthatjuk, ahogy az illatok és az ózon reakciói apró molekulacsoportokká állnak össze.”

A vizsgálathoz rendkívül érzékeny műszereket vetettek be: nagy felbontású részecskemérőt (PSMPS) és protonátviteli repülési idő tömegspektrométert (PTR-TOF-MS), amelyekkel egy „ház-laborban” követték a részecskeképződést.

Az eredmények szerint már 20 perc illatosított terméknek való kitettség után milliárdnyi nanorészecske kerülhet az ember légutaiba.

A viaszolvadékok nem biztonságosabbak a gyertyáknál

Bár sokan úgy gondolják, hogy a viaszolvadékok kevésbé szennyeznek, mert nem ég bennük láng, a kutatás szerint ez tévhit. Mivel több aromát tartalmaznak, és nagy felületen olvadnak, több illékony vegyületet juttathatnak a levegőbe, mint a hagyományos illatgyertyák.

Nusrat Jung, a Purdue Egyetem kutatója így fogalmaz: – „Az illatosított termékek nem csupán kellemes illatot árasztanak – aktívan megváltoztatják a beltéri levegő kémiai összetételét, és olyan nanopartikulumokat hoznak létre, amelyek komoly egészségügyi hatással lehetnek.”

A csapat szerint a beltéri levegőszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat sürgősen fel kell gyorsítani, mivel a mindennapi életben igen gyakori illatosított termékek – például olajdiffúzorok, légfrissítők, fertőtlenítők – szintén rengeteg nanorészecskét bocsátanak ki.

A szakemberek úgy vélik, hogy a jövőben az épületek tervezésének és a légtechnikai rendszerek kialakításának is számolnia kell ezekkel a szennyeződésekkel.

Ez is érdekelheti:

Mi az a háztartási légszennyezés?

A kép csak illusztráció, forrás: Image by Varol Maksutoğlu from Pixabay