Napelem telepítése télen lépésről-lépésre

Sokan úgy gondolják, hogy a napelemes rendszer telepítése bőven ráér tavasszal vagy nyáron. Ezzel azonban pénzt, energiát és fontos hónapokat veszíthetünk. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kivitelező ezekben a hónapokban már nem tud több munkát vállalni, így biztosan csúszni fogunk. De vajon érdemes-e télen beruházni napelemes rendszerre?

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan telepíthetsz napelemet a téli időszakban.

A legjobb időszak a telepítésre

Egy napelemes rendszer kivitelezése nem olyan, hogy pénteken bemegyünk és megvesszük, majd a hazavitelt követően már használatba is tudjuk venni. A terveket követően még jó darabig nem fogunk tudni saját magunk energiát előállítani, így érdemes ezzel is számolni. Ha már kiválasztottuk azt a céget, aki telepíti a számunkra a rendszert, a megvalósításhoz még mindig hosszú út áll előttünk.

Ha például rendelkezünk a beruházáshoz szükséges összeggel, akkor a januárban megkötött szerződést követően legkorábban április környékén kezdhetik meg a munkálatokat. Tehát mire eljön a nyár, amikor a legnagyobb a napsütéses órák száma, már ingyen lesz az energiánk.

De, hogyan telepíthető télen a napelemes rendszer?

Mivel a napelemes rendszer telepítése nem vesz igénybe sok időt, így a munkálatokat akár télen is elvégeztethetjük. Nagyobb havazás esetén természetesen az időpont tolódhat, de az egyéb körülmények nem akadályozhatják meg a kivitelezést.

napelemek hazon

A napelem telepítése télen lépésről-lépésre

  • Tervezés és helyszíni felmérés.
  • A tető statikai ellenőrzése.
  • A kampók és rögzítők felhelyezése.
  • A speciális tartósínek felszerelése.
  • A panelek rögzítése.
  • Az inverter felszerelése.
  • A rendszer bekötése.
  • A védelmi berendezések elhelyezése.
  • Próbaüzem, amely során kiderül, hogy a rendszer jól működik-e.
  • A villanyóra cseréje, amelyet az áramszolgáltató végez.

Összességében tehát elmondható, hogy télen ugyanazzal a módszerrel történik a napelemes rendszer beszerelése, mint az év bármely másik szakaszában. Ráadásul ebben az időszakban jóval könnyebben találhatunk kivitelezőt is, csak jól kell tudnunk választani.

Napelem árajánlat kérés részletei

A napelem árajánlat kérés részleteihez hozzátartozhat egy adatlap kitöltése, amely alapján jóval egyszerűbben meghatározható a beruházási költség. Legyen szó családi vagy társas házról, vállalkozások számára szükséges rendszerről vagy akár önkormányzati projektekről, a legtöbb cég könnyedén kiszámolja számunkra azt az összeget, amiből egy napelem kivitelezhető.

Összegezve:

A napelemes rendszer felszereltetését nem érdemes nyárra halasztani, hiszen addigra akár már áramot is termelhetünk. A szerződés megkötését követően három-négy hónap kell, mire elkezdődnek a munkálatok, így a legjobb időszak erre a januári hónap. Az ekkor elkezdett kivitelezésnek áprilisban már látható jelei lesznek. Mire eljön a nyár, már a saját rendszerünk által termelt energiát használhatjuk.