Elhalasztotta az űrhadgyakorlatot az amerikai hadsereg

űrhadgyakolat amerikai hadsereg

Az Egyesült Államok Űrerejének első „orbitális hadviselési” gyakorlatát az év végéig elhalasztották – írja a Breaking Defense.

A hivatalosan „Red Skies” (Vörös Égbolt) elnevezésű hadgyakorlatot az Űrkiképzési és felkészültségi parancsnokság (STARCOM) szervezi, adott hírt erről az Interesting Engineering.

Red Skies – Vörös Égbolt hadgyakorlat

A „Red Skies” a STARCOM által évente megrendezett kiképzési program, melynek célja, hogy felkészítse az „őrzőket” (az Űrerők szolgálati tagjainak megnevezése), azaz a katonákat az amerikai műholdas rendszerek elleni esetleges támadásokra, és az azokra való reagálásra, védekezésre.

A STARCOM azonban problémákkal szembesült a feladat égrehajtása során.

Egyrészt még mindig azon gondolkodik, hogy hajthatna végre olyan kiképzést, mely valódi műholdak működtetésével történne, és nem szimulációkat alkalmaznának, másrészt le kellene győzni azt az 1967-ben hozott jogi akadályt, mely tiltja a hadgyakorlatok végzését a világűrben.

A jogi norma annak ellenére tiltja a hadgyakorlatot, hogy lövészet nem történne az űrben, így mivel be kell tartani a jogszabályt, a hadgyakorlatot, a tesztet el kellett halasztani.

A tesztet ugyanakkor nagyon várják a szakemberek, hisz sok tanulság lenne levonható belőle.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Sharefaith – pexels