Egy dietetikus szerint ez a 3 édesség a leghasznosabb a szervezetnek

Lebegyeva szerint a lekvár és a gumicukor okozza a legkevesebb kárt a szervezetnek, persze ha mindegyik édességet csak mértékkel fogyasztjuk.

Az olyan édességek, mint a lekvár vagy a gumicukor, a legkevesebb kárt okozzák a szervezetnek, sőt, még hasznosak is lehetnek, így például a pektint tartalmazó gumicukor még kedvező hatással is van a bél mikroflórájára. – jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek Anasztaszija Lebegyeva, a ROSZBIOTEKH Egyetem dietetikai tanszékének docense, írja a sports.kz.

Kis mennyiségben (napi 100–120 gramm) ugyanakkor fogyaszthatók túróalapú édességek is: sajttorta gyümölcsökkel vagy más sütemények, édes túródesszertek, akár mázzal bevontak is. „Bármelyik ezek közül az édességek közül kevésbé ártalmas az egészségre, mint például egy cukorka”, hívta fel a figyelmet a szakember.

Elmondta még azt is, hogy lekvárt pektin- vagy kollagénalapúként érdemes kiválasztani. A szakértő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az édességek kedvelőinek figyelniük kell a termékek cukortartalmára is.

Korábban Szofija Kardasova gasztroenterológus elmagyarázta, hogy az idősebb embereknek jobb, ha lemondanak a grapefruit fogyasztásáról, mivel az reakcióba léphet a gyógyszerekkel. Az idősebb korban lévő embereknek továbbá kerülniük kell a zsíros, sült és fűszeres ételeket is.

Ezt megelőzően Nagyezsda Csernishova táplálkozási szakértő azt tanácsolta, hogy a kiegyensúlyozott és laktató tízórai a gyerekek számára az iskolában kenyérből, sült húsból és egy levél zöldből álljon. Fehérjeforrásként szolgálhat a sonka is. A kolbászt azonban a szakember szerint ki kell zárni az étrendből.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: jamstraightuk képe a Pixabay -en.