A cukros üdítők növelhetik a depresszió kockázatát

ahl portrait 5547086 1280

Egy új kutatás meglepő összefüggést tárt fel a mindennapi üdítőfogyasztás és a mentális egészség között: még a mérsékelt üdítőivás is megváltoztathatja a bélbaktériumok összetételét, ami különösen a nőknél növeli a depresszió kialakulásának esélyét. Az üdítők eddig is ismertek voltak arról, hogy hozzájárulhatnak az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint a rák bizonyos típusaihoz. Most azonban úgy tűnik, a lelki egészséget is veszélyeztetik, írja a news-medical.net.

A cukros italok hatása a bélrendszerre és az agyra

Az üdítők világszerte rendkívül népszerűek, különösen a gyermekek és a tinédzserek körében. Ezek az italok „üres kalóriákat” tartalmaznak – főként egyszerű cukrokat, például glükózt és fruktózt –, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet.

A túlzott cukormennyiség azonban az emésztőrendszer számára sem előnyös: a belek nem tudják teljesen felszívni a cukrot, ami bizonyos baktériumfajok elszaporodását idézi elő. Ezek a baktériumok gyulladást okoznak, meggyengítik a bélfalat, és rontják a nyálkahártya immunvédelmét. A folyamat során a gyulladás nemcsak a bélben, hanem az idegrendszerben is megjelenik, ami szorongáshoz és tanulási nehézségekhez vezethet.

A kutatók szerint a „jó” bélbaktériumok által termelt rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) ezzel szemben gyulladáscsökkentő hatásúak, és segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a magas üdítőfogyasztás fokozza a depresszió kockázatát, míg a cukros ételek nem mutatnak ilyen egyértelmű összefüggést.

A bélflóra és a depresszió kapcsolata régóta ismert. Kísérletekben a depressziós emberekből származó bélbaktériumokat átültetve egészséges rágcsálókba, azoknál is depressziós viselkedés alakult ki. Különösen az Eggerthella és a Hungatella baktériumfajokat azonosították, amelyek nagyobb számban fordulnak elő depressziós betegeknél.

Az Eggerthella például csökkenti a hangulatjavító szerotonin előanyagát, a triptofánt, és gyengíti az immunrendszert. Emellett csökkenti a butirát nevű védő anyag szintjét is, amely normál esetben gyulladáscsökkentő hatású.

Német kutatás: a nők veszélyeztetettebbek

A kutatást Németországban végezték 405 depressziós beteg és 527 egészséges kontrollszemély bevonásával, akik a Marburg-Münster Affective Cohort program résztvevői voltak. A résztvevők többsége nő volt.

Az eredmények szerint az üdítőfogyasztás arányosan növelte a major depresszió kialakulásának esélyét – minden egyes adag üdítő 8%-kal növelte a diagnózis valószínűségét. A hatás különösen a nőknél volt kifejezett: náluk 16%-kal magasabb volt a depresszió esélye, míg a férfiaknál nem találtak ilyen kapcsolatot.

A depressziós betegek átlagos testtömegindexe (BMI) magasabb volt, de az összefüggés akkor is fennmaradt, ha ezt a tényezőt kizárták. A nőknél az üdítőfogyasztás együtt járt az Eggerthella baktérium mennyiségének növekedésével, amely a depresszió súlyosságát is befolyásolta.

A kutatás szerint a depressziós nők bélflórája kevésbé változatos volt, vagyis néhány baktériumfaj dominált, ami egészségtelen egyensúlyra utal. Ez a jelenség a férfiaknál nem volt megfigyelhető.

A tanulmány különösen értékes, mert klinikailag diagnosztizált depressziós betegek adatait vizsgálta, nem pedig önbevallásos kérdőíveket. Bár a statisztikai hatás kicsi, a kutatók szerint a világszerte elterjedt üdítőfogyasztás miatt a következmények mégis jelentősek lehetnek.

A szakértők szerint a fogyasztók edukálása és az üdítők elérhetőségének korlátozása kulcsfontosságú lenne. Fizikai aktivitással ugyanis nem lehet ellensúlyozni a cukros italok káros hatásait. A kutatók emlékeztetnek: már napi egy-két üdítő is hosszú távon ronthatja a mentális egészséget.

Az Egyesült Királyságban a cukoradó bevezetése csökkentette az üdítőfogyasztást és az elhízás arányát, ugyanakkor megnövelte a mesterségesen édesített italok eladását – ezek hatásait a mostani kutatás nem vizsgálta, de további elemzést igényelnek.

A nőket érintő különösen negatív hatások okai még nem teljesen ismertek, de a kutatás hangsúlyozza: fontos megszakítani az üdítőfogyasztás és a depresszió ördögi körét, mert mindkettő negatívan hat az anyagcserére és a lelki egészségre.

A kutatók végső következtetése szerint:
„Sürgősen szükség van oktatási és megelőzési stratégiákra, valamint szabályozási intézkedésekre, hogy csökkentsük az üdítőital-fogyasztást és ezzel a depressziós tüneteket.”

További vizsgálatokra, köztük kontrollált klinikai kísérletekre is szükség van annak bizonyítására, hogy az üdítőfogyasztás visszafogása közvetlenül mérsékelheti-e a depresszió kockázatát.

Ez is érdekelheti:

20 éven át csak kólát ivott egy brit férfi, nem is maradt el az eredmény

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Вероника Сбитнева from Pixabay