Egyszer csak gondolt egyet, és kiváló minőségű pálinkákat kezdett el főzni

Egyszer csak gondolt egyet, és kiváló minőségű pálinkákat kezdett el főzni Gáll Richárd, egy debreceni fiatalember.

Története így is aposztrofálható, ez azonban nem volt mindig így, így a vállalkozás elindításáról, a kezdetekről, és arról is kérdeztem, hogy értékesíti a finom italokat. Az interjú a nemrég megtartott Debreceni Sokadalomban készült, ahol volt alkalmam megízlelni a finom italokat.

Mikor indítottad el a vállalkozásodat?

Tevékenységemet 2022 nyarán indítottam el, melynek célja a pálinka, mint hungarikum népszerűsítése, a zamatos magyar gyümölcsökből készült minőségi párlatok megismertetése, valamint az élményszerű pálinkafogyasztás biztosítása Debrecenben.

A vállalkozásod 6-7 éve indult. Hogy kezdtél bele?

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok és jelenleg IT területen projekt menedzserként dolgozom egy helyi vállalatnál. Az elmúlt 6-7 évet ugyanakkor a magyar gyümölcsök megismerésére és a belőlük készült párlatok tökéletesítésére szenteltem, hisz mindig is érdekelt ez a terület, egyben tisztelem a hagyományokat is. Célként pedig az lebegett a szemem előtt, hogy igazán finom, ízre, illatra kiváló minőségű italokat készítsek, melyekről további leírás a weboldalamon található meg. Az eredmény nem maradt el. Okleveles pálinkakészítő vagyok, tételeim számos kimagasló eredményt értek el rangos versenyeken, szakmai elismerésként pedig regionális versenyekre hívnak pálinka bírálónak. Vállalkozásom, a Nagyerdei Pálinkaműhely, mondhatni teljesen egyedi a régióban.

„Hiánycikk“ a minőségi pálinka Debrecenben?

Debreceniként nem is tervezhetnék mást, mint hogy a helyi gasztro vonalat erősítsem és helyi termelőként, gyártóként megmutassam a végeredményt a helyi fogyasztóknak. Különösen figyelembe véve azt a tényt, hogy városunkban nincs nagy hagyománya a pálinka készítésének és fogyasztásának, a magánfőzés intézménye még gyerekcipőben jár és az a városszéli 1-2 bérfőzde is csak a kiskertekben termelő gyümölcstulajdonosok igényeit szolgálja ki, kereskedelmi főzde meg legközelebb csak Hajdúszoboszlón található.

– Tehát egyfajta hiányt akartál pótolni, mikor elindítottad a vállalkozásodat?

Valóban, a vállalkozásom beindításával ezt a hiányt akartam pótolni oly módon, hogy különleges gyümölcsökből készült prémium minőségű terméket hozzak létre és megpróbáljam megváltoztatni azt a sok évtizedes negatív előítéletet, mely szerint a pálinka legtöbbször túl erős, kaparós vagy akár technológiailag hibás, tehát fogyasztása kellemetlen és leginkább a vidéki ember itala. Hiszem, hogy a pálinka fogyasztása ezzel szemben tud minőségi és élményszerű lenni, így bátran lehet a városi ember ünnepi rendezvényeinek és baráti összejöveteleinek kísérője is.

– A vállalkozásod specifikus. Boltokban nem lehet kapni az italokat?

Egyéni vállalkozásom elzárkózik a tömeggyártástól és a nagykereskedelmi piactól, helyette csak lokálisan gondolkozom leginkább a debreceni rendezvényeken történő megjelenéssel és a pálinkakóstolással egybekötött előadások biztosításával. Jelenleg 18 féle gyümölcspálinkával rendelkezem, amiket a kitelepüléseim során közvetlen kínálom a fogyasztóknak, de ha alkalmanként megkeresnek, akkor üveges formában is tudom értékesíteni. A hagyományos alap ízek mellett birsből, kökényből, málnából, csipkebogyóból vagy akár hordóban érlelt szőlőtörkölyből készült pálinkával is foglalkozom. 2024-re elértem azt, hogy állandó szereplője lehetek a város nyári rendezvényeinek, köztük a Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amely a térség elsőszámú gasztro eseménye. A Nagyerdei Pálinkaműhely mottója: „Élmény minden cseppben”.

Ez is érdekelheti:

Kiváló minőségű pálinkát ittam a Debreceni Sokadalomban

A nyitókép forrása: Nagyerdei Pálinkaműhely