Egyszer csak gondolt egyet, és kiváló minőségű pálinkákat kezdett el főzni Gáll Richárd, egy debreceni fiatalember.
Története így is aposztrofálható, ez azonban nem volt mindig így, így a vállalkozás elindításáról, a kezdetekről, és arról is kérdeztem, hogy értékesíti a finom italokat. Az interjú a nemrég megtartott Debreceni Sokadalomban készült, ahol volt alkalmam megízlelni a finom italokat.
Mikor indítottad el a vállalkozásodat?
Tevékenységemet 2022 nyarán indítottam el, melynek célja a pálinka, mint hungarikum népszerűsítése, a zamatos magyar gyümölcsökből készült minőségi párlatok megismertetése, valamint az élményszerű pálinkafogyasztás biztosítása Debrecenben.
A vállalkozásod 6-7 éve indult. Hogy kezdtél bele?
Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok és jelenleg IT területen projekt menedzserként dolgozom egy helyi vállalatnál. Az elmúlt 6-7 évet ugyanakkor a magyar gyümölcsök megismerésére és a belőlük készült párlatok tökéletesítésére szenteltem, hisz mindig is érdekelt ez a terület, egyben tisztelem a hagyományokat is. Célként pedig az lebegett a szemem előtt, hogy igazán finom, ízre, illatra kiváló minőségű italokat készítsek, melyekről további leírás a weboldalamon található meg. Az eredmény nem maradt el. Okleveles pálinkakészítő vagyok, tételeim számos kimagasló eredményt értek el rangos versenyeken, szakmai elismerésként pedig regionális versenyekre hívnak pálinka bírálónak. Vállalkozásom, a Nagyerdei Pálinkaműhely, mondhatni teljesen egyedi a régióban.
„Hiánycikk“ a minőségi pálinka Debrecenben?
Debreceniként nem is tervezhetnék mást, mint hogy a helyi gasztro vonalat erősítsem és helyi termelőként, gyártóként megmutassam a végeredményt a helyi fogyasztóknak. Különösen figyelembe véve azt a tényt, hogy városunkban nincs nagy hagyománya a pálinka készítésének és fogyasztásának, a magánfőzés intézménye még gyerekcipőben jár és az a városszéli 1-2 bérfőzde is csak a kiskertekben termelő gyümölcstulajdonosok igényeit szolgálja ki, kereskedelmi főzde meg legközelebb csak Hajdúszoboszlón található.
– Tehát egyfajta hiányt akartál pótolni, mikor elindítottad a vállalkozásodat?
Valóban, a vállalkozásom beindításával ezt a hiányt akartam pótolni oly módon, hogy különleges gyümölcsökből készült prémium minőségű terméket hozzak létre és megpróbáljam megváltoztatni azt a sok évtizedes negatív előítéletet, mely szerint a pálinka legtöbbször túl erős, kaparós vagy akár technológiailag hibás, tehát fogyasztása kellemetlen és leginkább a vidéki ember itala. Hiszem, hogy a pálinka fogyasztása ezzel szemben tud minőségi és élményszerű lenni, így bátran lehet a városi ember ünnepi rendezvényeinek és baráti összejöveteleinek kísérője is.
– A vállalkozásod specifikus. Boltokban nem lehet kapni az italokat?
Egyéni vállalkozásom elzárkózik a tömeggyártástól és a nagykereskedelmi piactól, helyette csak lokálisan gondolkozom leginkább a debreceni rendezvényeken történő megjelenéssel és a pálinkakóstolással egybekötött előadások biztosításával. Jelenleg 18 féle gyümölcspálinkával rendelkezem, amiket a kitelepüléseim során közvetlen kínálom a fogyasztóknak, de ha alkalmanként megkeresnek, akkor üveges formában is tudom értékesíteni. A hagyományos alap ízek mellett birsből, kökényből, málnából, csipkebogyóból vagy akár hordóban érlelt szőlőtörkölyből készült pálinkával is foglalkozom. 2024-re elértem azt, hogy állandó szereplője lehetek a város nyári rendezvényeinek, köztük a Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amely a térség elsőszámú gasztro eseménye. A Nagyerdei Pálinkaműhely mottója: „Élmény minden cseppben”.
Ez is érdekelheti:
Kiváló minőségű pálinkát ittam a Debreceni Sokadalomban
A nyitókép forrása: Nagyerdei Pálinkaműhely