Egy kínai agrárkutató napi 1200 dollárt keres csípős borsós tészta árusításával Belgiumban

abarrobi A hyper realistic close2

Egy kínai agrárkutató Belgiumban váratlan sikert aratott: feleségével együtt csípős borsós tésztát árulnak a helyi piacokon, és a standjuk pillanatok alatt internetes szenzációvá vált. A házaspár ma már naponta több mint 1000 eurót (kb. 1200 amerikai dollárt) keres a Chongqing-i különlegességgel, amelyet sok vásárló „élete legjobb tésztájának” nevez, írja a scmp.com.

Kutatóból utcai ételkészítő

A 37 éves Ding, aki a kelet-kínai Jiangsu tartományból származik, Kínában szerzett doktori fokozatot, majd Belgiumba költözött, hogy a talajgazdálkodás és a növénytermesztés területén végezzen posztdoktori kutatásokat. Körülbelül 30 tudományos tanulmányt publikált, de az álláskeresés éveken át nem hozott számára eredményt. Feleségével, Wanggal – akivel még egyetemi évei alatt ismerkedett meg – 2015-ben telepedtek le Belgiumban, itt született meg gyermekük is.

Mivel a kutatói pálya nem biztosított megélhetést, Ding feleségével új vállalkozásba kezdett. 2025 májusában saját standot nyitottak, ahol Wang szülővárosának, Chongqingnak a híres csípős borsós tésztáját kínálják. A fogás rugalmas tésztából, zsenge borsóból és ízletes, enyhén sós-pikáns sertésszószból áll. Hogy a belga ízlésnek is megfeleljen, Wang kissé visszafogta az erősséget. Gyermekkora óta szerette volna saját standon árulni kedvenc ételét – most valóra vált az álma.

Internetes szenzáció és folyamatos telt ház

A házaspár hetente kétszer árul a helyi piacokon, ahol az előre elkészített alapanyagoknak köszönhetően minden tál mindössze néhány perc alatt elkészül. Egy adag ára 7–9 euró (8–11 dollár) között mozog a választott tésztatípustól függően, és a legforgalmasabb napokon több mint 1000 eurós bevételt érnek el. Ding a szabadidejében továbbra is állást keres, de felesége szerint „a stand működtetése semmiben sem különbözik a kutatástól: mindkettő a család megélhetését szolgálja”.

A történetük hamar elterjedt a kínai közösségi médiában: videóiknak már 78 000 követője van. Egy népszerű felvételen egy idős hölgy először ügyetlenül bánik az evőpálcikákkal, majd felkiált: „Ez a legfinomabb kínai tészta, amit valaha ettem!” Egy rendszeres vásárló így fogalmazott: „Nem is tudtam, hogy a borsó ennyire ízletes lehet.”

A közönség reakciója lelkes: „Briliáns vállalkozók, akik a kínai utcai ételt külföldön is népszerűvé teszik” – írta egy hozzászóló. Más szerint „Kínában számtalan fantasztikus étel létezik, amelyeket az egész világnak meg kell ismernie”. A házaspár példája bizonyítja, hogy a kreativitás és a hagyományos ízek ötvözése Európában is meghódíthatja a gasztronómiai rajongókat.

Ez is érdekelheti:

Új kutatás – Kiderült, milyen hatással vannak a csípős ételek a szívre és az agyra

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Tofros.com: pexels