Egy csipet sóval lesz még édesebb az eper a kutatók szerint

ahl pexels joerg mangelsen 337913024 24828975

Tavasszal és nyáron szinte nincs is klasszikusabb gyümölcs az epernél. Akár tortán, fagyiban, tejszínnel, vaníliakrémmel vagy csak magában fogyasztjuk, az eper mindig örömforrás. A legtöbben automatikusan cukorral szórják meg, ám egy meglepő trükk új szintre emelheti az ízélményt: egy csipet só sokkal többet kihozhat a gyümölcsből, mint a cukor, írja a FOCUS.

Elsőre furcsán hangozhat, de egy kevés só kiemeli az eper természetes édességét – tudományos magyarázata is van. Az amerikai Monell Chemical Senses Center és a Utah-i Egyetem kutatói évekkel ezelőtt felfedezték, hogy nyelvünk nemcsak az ismert édes receptorokat hordozza, hanem más érzékelőket is, amelyek csak akkor továbbítják a glükózt, ha nátrium, vagyis például konyhasó is jelen van.

Ez azt jelenti, hogy ha csipetnyi sót szórunk az eperre, az nem elrontja az ízét, hanem felerősíti az édes ízérzetet. A gyümölcs még gyümölcsösebbnek tűnik – anélkül, hogy valóban édesebb lenne. Fontos azonban a mértékletesség: egy csipet só éppen elegendő, túl sok só viszont valóban elnyomná a természetes ízeket.

A trükk nemcsak az eperrel működik

Sokan alkalmazzák már sárgadinnyével, görögdinnyével vagy málnával is. Nemcsak az ízhatás lenyűgöző, de a kalóriák is megspórolhatók, ráadásul a fogaknak is barátságosabb alternatíva, mint a cukor.

Ez a konyhai apróság tehát egyszerű, egészséges és látványos hatású. Ha legközelebb epret kínálunk vendégeknek vagy csak magunknak nassolnánk egy tányérkával, érdemes kipróbálni. A hatás: valódi ízbomba – édes, mégis sóval fűszerezve.

Ez is érdekelheti:

Egy szem eperért közel 8.000 forintot fizetett egy vevő Amerikában

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Joerg Mangelsen: pexels