A zabkeksz lett a fiatalok új tízóraija? – Egyre többen választják a rostban gazdag finomságot

ahl cakes 5961798 1280

Az utóbbi években látványosan megváltoztak a nassolási szokások. A pékségekben és iskolai büfékben már nem feltétlenül a klasszikus szendvicsek fogynak a legjobban, hanem a zabkekszek különféle változatai. Az aszalt gyümölcsökkel, csokidarabokkal és aromás fűszerekkel turbózott finomságok mára trendi tízóraivá váltak, amit a fiatalok szívesen választanak, mert egyszerre laktatók, ízletesek és „könnyű nasinak” számítanak. A zabkeksz új korszakát hozza el a gyorsan fogyasztható, mégis tudatos ételek világában.

A pékségek új slágere lett

A hazai pékségek kínálatában is megjelent a zabkenyér, a lekvárral ízesített zabsüti mellett a zabkeksz is. Az édesség alapreceptje egyszerű, az ízek mégis végtelenül variálhatók: egyes helyeken aszalt vörösáfonyával dúsítják, máshol étcsokival gazdagítják, és sokszor fahéjat vagy vaníliát is kevernek hozzá, hogy az ízek még karakteresebbek legyenek. A ropogós szél és puha belső kontrasztja pedig azonnal meggyőzi a vásárlókat.

A fiatalok gyakran szendvics helyett választanak zabkekszet tízóraira. Egyrészt kevesebb helyet foglal, másrészt egy vagy két szelet is kellemesen eltelít, miközben nem terheli meg a gyomrot. A hétköznapok rohanásában könnyen befér a táskába vagy a zseb mélyére, így praktikusan alkalmazkodik a modern életmódhoz.

Az édesanyák otthon sütik – rosttal a jobb emésztésért

A zabkeksz egészségesebb alternatívának számít sok más édességgel szemben. A zabpehely természetes rostforrás, támogatja az emésztést, lassabban szívódik fel, ezáltal stabilabb vércukorszintet biztosít. Ez az oka annak, hogy a gyerekek körében is népszerű, sok édesanya pedig inkább otthon süti meg a kedvenc változatot, hogy biztosan kevesebb cukor kerüljön bele.

Bár a bolti zabkekszek között is találni kiváló minőségűt, sok vásárló még mindig úgy érzi, túl sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezért teremtenek alternatívákat: vannak, akik maltittal vagy más cukorhelyettesítővel készült kekszet vesznek, mások saját recepttel kísérleteznek, mert így ellenőrizhetőbb az összetétel. A házi változat népszerűsége nő, hiszen az édesanya kreatívan variálhatja dióval, mogyoróval, mandulával, datolyával vagy akár kókuszreszelékkel.

A fogyasztói trendek egyértelműen a „tudatos nassolás” irányába mutatnak: az emberek szeretnének valami finomat, ami nem okoz bűntudatot. A zabkeksz ebben ideális kompromisszum. Laktató, édes, de nem túlzó; természetes alapanyagokból készül, rostban gazdag, és tökéletes útközben is. A pékségek pedig felismerve az igényt, folyamatosan bővítik a kínálatot.

Ez is érdekelheti:

Fateknőben, kézzel dagasztott, kovásszal készült kenyeret árul a Kemence Zug a piacon

Kézzel dagasztott, kovásszal készült kiflit árul a Kemence Zug a piacon

A kép csak illusztráció, forrás: Image by Krzysztof Jaracz from Pixabay